Udruženje likovnih umjetnika “Ton”: Punoljetstvo krunisali izložbom

Povodom osamnaest godina postojanja i rada Udruženja likovnih umjetnika „Ton“ iz Foče u Centru za kulturu i informisanje otvorena je izložba slika članova ove asocijacije koje su nastajale proteklih godina. Na izložbi se predstavilo 13 umjetnika, članova Udruženja, sa različitim tehnikama, motivima, opredjeljenjima, razmišljanjima i pogledom na svijet.

Pred brojnim ljubiteljima umjetnosti našlo se 45 slika, 36 ulja na platnu, tri grafike, dva pastela, dva crteža tušem i dvije ikone, koje su pokrile i zadovoljile svačiji ukus, ponijevši pozitivne kritike.

Osim što je pokazala umjetničku zrelost i talenat autora, izložba je dokaz da je umjetnost najbolja spona među ljudima koje ostavlja neizbrisiv trag u vremenu.

-Ako čovjek živi, a ne ostavi nikakav trag nekako dođe kao da nije ni živio. Umjetnost to najbolje potvrđuje, ostavljajući te tragove i svjedočanstvo o vremenu u kom smo živjeli i stvarali. Izložba je vrlo bogata i raznovrsna i kvalitetom i motivima i tehnikama, interesantna je i bliska svakom posmatraču-rekao je Radmil Kovačević, umjetnik i član Udruženja.

Jedinstvena fočanska priroda, portreti, manastiri, građevine,neobične i apstraktne figure samo su neki od motiva kojima su inspirisani umjetnici. Kroz slikarske vještine ispričali su svevremenske umjetničke priče.

-Izložio sam tri pejzaža, jedan detalj sa rijeke, a fasciniran sam jezerima u okolini Foče, posebno Trnovačko jezero i Donje Bare na Zelengori. Trudimo se da ovim slikama uljepšamo stvarnost i izrazimo jedno viđenje, likovni pogled na svijet, koji je specifičan-kaže umjetnik Drago Ivanović.

Udruženje likovnih umjetnika “Ton”, osnovano prije skoro dvije decenije, okuplja više od trideset članova iz Foče, RS, BiH, Srbije, Norveške, Kanade, Rusije i Amerike. Do sada su izlagali više od pedeset puta širom Srpske i Srbije, samostalno i kolektivno.

-Ovom izložbom opravdali smo svoj rad i postojanje, s obzirom na posjećenost , bogat sadržaj i talenat autora i pokazali da ovo što ima Foča, imaju rijetki gradovi-rekao je Brane Ivanović, predsjednik Udruženja.

Pojedincima, ustanovama i institucijama koji su im godinama pružali nesebičnu pomoć i podršku odužili su se  zahvalnicama. Zahvalnica je pored Centra za kulturu i opštine Foča,  uručena i Radio televiziji RS, dopisništvu u Foči, kao i BN televiziji.

Od opštine Foča ovo Udruženje uskoro će biti nagrađeno novim prostorom u renoviranom objektu „Fočanske kuće“, čime će ostvariti dugogodišnju želju da u svom gradu dobiju galeriju.

– Na njihovo punoljetstvo odlučili smo da taj prostor pretvorimo u galeriju koju će popuniti slike naših umjetnika. Biće to prostor za drugačije i druge umjetničke sadržaje, čime oplemenjujemo grad još jednim kulturnim prostorom koji će biti na usluzi svim umjetnicima i ljubiteljima umjetnosti-rekao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

Izložbu, koju je povodom značajnog jubileja organizivalo Udruženje „Ton“ u saradnji sa fočanskim Centrom za kulturu i informisanje i opštinom Foča, zainteresovani mogu da pogledaju narednih desetak dana.

Izvor: Radio Foča