U program pripreme pred polazak u školu upisano 78 djece

Sedamdeset osam mališana predškolskog uzrasta sa područja Foče, koji ne idu u vrtiće, imaće priliku da se u periodu od 2.marta do 29.maja, kroz pripremni program,  u Dječijem vrtiću „Čika Jova Zmaj“ spreme za polazak u školu na jesen. Program, koji se realizuje u svim vrtićima u Srpskoj, finansiraju Ministarstvo prosvjete i kulture RS i lokalne zajednice.

Tromjesečni program za pripremu djece u školu  koja nisu uključena u vaspitno-obrazovni rad predškolskih ustanova od izuzetnog je značaja i za roditelje i za mališane. To potvrđuju i u fočanskom vrtiću u kojem se ovaj program uspješno realizuje skoro deceniju.

-Mališani će biti raspoređeni u tri grupe, s tim da ćmo imati grupu i u MZ Miljevina i MZ Brod na Drini, jer nam je cilj da mališani iz ovih područja budu obuhvaćeni programom i spremni za školske izazove. Prošle godine smo imali 65 mališana prijavljenih za program, ove 78, što znači da je sada bolji odziv, a nama je dugoročan cilj da ukupan obuhvat djece na području Foče bude 100 odsto, sada je 80 odsto-rekla je direktorica vrtića, Slađana Vladičić.

Osim podsticanja i razvijanja svijesti roditelja o važnosti i značaju ranog učenja djece, program podrazumijeva i sve aspekte razvoja djece- psihofizički, razvoj govora, stvaralaštva i socioemocionalni razvoj, kao i rad na razvoju krupne i fine motorike.

-Ono što uvijek ističemo kao prednost jeste socijalizacija djeteta, zatim razvoj predčitalačkih sposobnosti, grafomotorike, higijenskih navika. Osim toga djeca stiču samopuzdanje, pozitivnu sliku o sebi, a ono što je najvažnije je da je program potpuno besplatan, odnosno Ministarstvo prosvjete i kulture finansira angažovanje vaspitača i potreban materijal, a sve ostalo finansira opština Foča-navela je Vladičićeva.

Trajanje programa je po 180 minuta ili tri časa dnevno, a roditelji koji su se već opredijelili da im se mališani tri mjeseca pripemaju za polazak u školu, dužni su samo da dostave potrebnu dokumentaciju.

-To su prijava za program, izvod iz matične knjige rođenih, ljekarsko uvjerenje i tu moramo da napomenemo da, u saradnji sa Domom zdravlja, ljekarski pregledi mališana traju od 11.februara do 21.februara, a zbog trenutne epidemiološke slike, odnosno virusa koji još traje među djecom, preglede je neophodno zakazati na broj telefona 058/220-142. Uz ljekarsko uvjerenje neophodno je dostaviti i karton vakcinacije-pojasnila je Vladičićeva.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske od 2011. godine organizuje ovaj program i svake godine se povećava broj uključene djece.

Izvor: Radio Foča