Turneja Onomatobleja Show uFoči: Urnebesna satira o našoj svakodnevici

Često čujemo da su Srbi hrabri i rodoljubivi, Bošnjaci dobroćudni i gostoljubivi, a Hrvati kulturni i sposobni? Ovo su tipični pozitivni stereotipi o konstitutivnim narodima koji preovladavaju u svakodnevnom životu. Nažalost, mnogo je više negativnih stereotipa, ne samo o različitim narodima, već i o manjinama, ženama, mladima, starijim osobama, itd.

Kako prevazići stereotipe i predrasude i kako se boriti protiv njih?

Nikola Rončević, Omer Hodžić i Luka Marijanović će vam u satiričnoj predstavi Onomatobleja Show na duhovit način dati odgovor na ovo pitanje.

Njih trojica u predstavi igraju lepezu živopisnih likova, čija imena su: Random Lovac,  Zdena Pičeta,  Đontra, MC Third Entity, MC OG ShnjakaBo i svi Ostali. U urnebesnoj predstavi s elementima stand-up komedije, trojica glumaca suprotstavljaju se sveopštoj stereotipizaciji bh. društva.

Nakon što im se od srca smijala publika u preko trideset gradova u BiH, Onomatobleja Show stiže u Foču.

Dođite u ponedjeljak 10. februara u 19:00 sati u Gradsko pozorište Foča i uvjerite se u čudesnu moć dobre satire. Ulaz na predstavu je besplatan, a predstava nije primjerena licima mlađim od 15. godina.

Predstava i turneja nastali su pod okriljem mostarskog OKC Abrašević, u sklopu projekta BHRI.

“Posmatrali smo našu stvarnost i pretočili je u jezik satire. Smatramo da kada neku predrasudu izdvojimo iz konteksta i kažemo je na pozornici, onda publika postaje svjesna njene apsurdnosti – tako nastaje humor Onomatobleje. Predstava sadrdži elemente stand-up komedije, skečeve, imamo čak i rap-battle. Odlučili smo da napokon riješimo pitanje ko je počeo rat, ko je pobijedio u ratu i čija je Bosna i Hercegovina, i shvatili smo da je najbolji mogući način rap-battle“ – objasnili su autori Onomatobleja Showa.

Dva su načina na koji možemo prevazići predrasude: razvijanjem svijesti o njima i širenjem pogleda na svijet. I jedno i drugo nudi nam Onomatobleja Show, predstava koja bojama britkog humora obilježava teatarsku sezonu 2019/20.