Sud poništio ekološku dozvolu za HE “Buk Bijela”

Okružni sud Banjaluka poništio je ekološku dozvolu za izgradnju Hidroelektrane „Buk Bijela“ čime je uvažena tužba „Arhus centra BiH“, prenose banjalučki mediji.

„Arhus centar BiH“ je osporio rješenje o obnovljenoj ekološkoj dozvoli za HE „Buk Bijela“ na rijeci Drini koju je izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS 13. maja 2018. godine.

Tužba tog centra uslijedila je u junu prošle godine zbog proceduralnih nedostataka rješenja o obnovi ekološke dozvole.

Pored toga, ističu iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH, „Elektroprivreda RS“ nije u zakonskom roku zatražila obnovu ekološke dozvole, te je Ministarstvo trebalo poništiti prethodnu dozvolu s obzirom da izgradnja hidroelektrane nije započeta u roku od četiri godine od izdavanja dozvole.

U nadležnom ministarstvu su potvrdili da je dozvola poništena zbog proceduralnih nedostataka.

“Mi sudske presude ne komentarišemo, nego ih provodimo i tako će biti i u ovom slučaju. Dakle, radi se samo o formalnim, a ne i materijalnim razlozima za ovakvu odluku suda i mi  ćemo postupiti po uputama suda”, rekla je kratko medijima portparol Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Gorjana Rosić.

Ekolozi uz formalne zamjerke, poput nepoštovanja rokova i procedura, te izbegavanja javne rasprave, imaju i sasvim jasne stvarne razloge za protivljenje izgradnji ove elektrane.

“Tvrdi se da HE neće imati uticaja na rijeku Taru, ali te tvrdnje ne potkrepljuju nikakvi dokazi. S obzirom na to da je Tara glavna pritoka Drine i da bi akumulacija dostigla crnogorsku granicu, neizbježno je da će se neki uticaji pojaviti, što je pomenuta studija trebala da procijeni – navode ekolozi.

Oni podsjećaju da se projekat „Buk Bijela“ osporava od 1970-ih zbog uticaja na zaštićeni kanjon Tare u Crnoj Gori, koji je se nalazi na Uneskovoj listi svjetske baštine i dio je Nacionalnog parka Durmitor.

„Takođe, Drina je najznačajnije stanište ugrožene riblje vrste mladice, koju možemo pronaći samo u nekim od najčistijih rijeka dunavskog sliva u Jugoistočnoj Evropi, a područje je razvilo i turističku ponudu baziranu na raftingu i ribolovu. Izgradnjom bilo kakve brane na ovoj rijeci kvalitet vode, biodiverzitet i razvoj turizma bili bi uveliko ugroženi“, poručuju iz Koalicije.

Gradnju HE „Buk Bijela“, snage 93 megavata, snažno zagovara „Elektroprivreda RS“, a memorandum o izgradnji potpisan je u julu 2017. godine s kompanijom „Kineska državna aero-tehnološka međunarodna inženjerska korporacija“ (AVIC-ENG), očekujući da će finansiranje obezbijediti kineske državne banke.

Izvor: Kapital i Blic