Srbi i Bošnjaci zajedno proširili „most prijateljstva“

Zajedničkom akcijom Srba i Bošnjaka, nastanjenih na rubnim područjima Republike Srpske i Federacije BiH, u selima Odžak, Glavica, Cape, Vranjevići, Filipovići i Lazija juče je proširen most preko Varnjevske rječice. Materijal su zajednički obezbijedile opštine Foča i Foča-Ustikolina, a mještani su spostvenim snagama radili na proširenju prelaza preko rijeke, kaže predsjednik Mjesne zajednice Cape-Ustikolina Milan Gagović:

„Ove dvije lokalne zajednice su nam obezbijedile materijal a mještani su radna snaga koja proširuje most. Most je inače bio uzak za teretni saobraćaj i morao se proširiti, kako bi olakšao život mještanima“.

„Proširenje mosta puno znači za mještane okolnih sela. Mi zajedno radimo već 20 godina, u našim selima kao da se rat nije ni desio jer godinama pomažemo jedni drugima i nemamo nikakvih problema“, kaže Fuad Bećirbašić iz sela Filipovići.

Srbi i Bošnjaci na rubnim entitetskim područjima u okolini Ustikoline godinama rade zajedno, naslanjaju se jedni na druge, i potpora su jedni drugima kada to treba, kaže Gagović. Zbog toga, kako on ističe, ovaj most smatraju mostom ljubavi i prijateljstva:

„Ovo je ruralno područje u kojem se ljudi uglavnom bave poljoprivredom i usitnjenom proizvodnjom. Većinom je to starije stanovništvo i žive težački život i jednostavno ne mogu jedni bez drugih. Ovaj most ima simboliku i mi želimo, sa ovog mosta koji spaja dva entiteta, da pošaljemo poruke mira, ljubavi i prijateljstva, uz želju da se ovakvi mostovi grade po čitavoj Bosni i Hercegovini“.

Na rubnim područjima Republike Srpske prema Ustikolini, od Vranjevića do Filipovića živi 30-ak srpskih domaćinstava, a uglavnom se bave poljoprivredom, uzgojem maline i voćarstvom.

Izvor: Radio Foča