Smotra “Čitalići” u OŠ “Sveti Sava” : Osnovci vole i čitaju knjige

U fočanskoj Osnovnoj školi “Sveti Sava” održana je Regionalna smotra projekta „Čitalići 2019“ na kojoj su učenici devet škola Hercegovačke i Sarajevsko-romanijske regije predstavili bogat opus književnih djela ukazujući na važnost čitalaštva i očuvanja srpske kulturne baštine. Projekat “Čitalići” realizuje Republički pedagoški zavod u 40 škola Republike Srpske s ciljem da se učenicima osnovnoškolskog uzrasta približi čitanje kao aktivnost koja podstiče kreativno i kritičko mišljenje.

Ovogodišnja tema projekta “Moj omiljeni književni junak” inspirisala je učenike od Trebinja do Istočnog Sarajeva da, mimo obavezne školske lektire, pročitaju književno djelo po želji i na kreativan način predstave svoje književne junake.

Tako su se na školskim štandovima našli Pinokio, Petar Pan, Robin Hud, Tom Sojer, Hari Poter, Mali princ, ali i kreativni čitalački dnevnici u kojima su učenici analizirali književna djela.

Jedna od najljepših Ćopićevih priča za male i velike “Ježeva kućica” inspirisala je Pavla Mićevića, učenika sedmog razreda OŠ “Petar Petrović Njegoš” iz Istočnog Sarajeva da nacrta istoimeni strip.

-Iskoristio sam cijeli proljećni raspust da napravim strip, nisam koristio posebnu tehniku, crtao sam olovkom i bojio bojicama, a radio sam ovo sa dosta ljubavi i drago mi je što sam izabrao svoju omiljenu priču-rekao je Pavle.

Učenici bilećke OŠ “Sveti Sava” svu svoju čitalačku kreativnost smjestili su jedan veliki čitalački dnevnik.

-U dnevnik smo uz pomoć nastavnika smjestili čitav naš rad, omiljene junake, analize, crteže. Moj omiljeni književni lik je Pepeljuga, moja drugarica voli Crvenkapicu, tako da smo svi izabrali svoje-rekla je Petra Grahovac, učenica trećeg razreda.

Ogroman trud u pripremanju čitalačkih dnevnika i oživljavanju književnih junaka uložili su i  učenici OŠ “Sveti Sava” iz Foče, koja je i domaćin smotre.

-Pokazali smo da osim lektire volimo da čitamo i druga književna djela. Ja sam predstavila lik Harija Potera, mnogo volim da čitam sve o njemu-rekla je Ana Marija Ivanović, učenica osmog razreda škole.

Osnovna škola “Sveti Sava” iz Foče jedna je od škola u Srpskoj u kojoj je projekat “Čitalići” u potpunosti zaživio već drugu godinu.

-Učenicima je zapravo najvažnije u ovom projektu što mogu da čitaju i da to predstave kroz čitalačke dnevnike, a da to nije obavezna lektira. Zato je sve veći odziv osnovaca za ovaj program-rekla je Jelena Čančar, direktorica škole.

Republički pedagoški zavod je u saradnji sa autorskim timom iz Republike Srbije započeo saradnju na projektu Čitalići u septembru 2014. godine. Iz godine u godinu raste broj škola učesnica na ovom programu.

-Prošle godine u projektu je učestvovalo dvadeset škola i bila je jedna smotra, a ove godine već imamo 40 škola i regionalne smotre kako bismo smisao čitanja i razmišljanja nad pročitanim djelom približili što širem krugu publike, učenicima i njihovim nastavnicima-rekao je Rade Lalović, prosvjetni inspektor u Republičkom pedagoškom zavodu.

Projekat “Čitalići” pokazao je da su osnovci zavoljeli knjigu i lektiru, istražujući je i predstavljajući na drugačiji način, kao i da je čitanje, osim zabave i razonode, veoma važno za obrazovanje, informisanje i kulturni razvoj učenika.

Izvor: Radio Foča