Škole iz Rogatice i Foče najbolje na takmičenju „Djeca u saobraćaju“

Osnovna škola  „Sveti Sava“ iz Rogatice pobjednik je kvalifikacionog takmičenje „Djeca u saobraćaju 2019“ za našu regiju i zajedno će sa učenicima Osnovne škole „Veselin Masleša“ iz Foče, čije su dvije ekipe zauzele drugo i treće mjesto, nastupiti na Republičkom takmičenju.

Nakon testa o poznavanju saobraćajnih propisa i ispita spretnosti na biciklu, u pojedinačnoj konkurenciji među djevojčicama prvo mjesto osvojila je Sofija Kovač iz OŠ „Sveti Sava“ iz Rogatice, druga je bila Sara Starović, a treća Marija Marić obje iz “Veselin Masleša“iz Foče.

Među dječacima najbolji je  Vasilije Tomović iz OŠ „Veselin Masleša“  iz  Foče, na drugom mjestu našao se Marko Glogovac a na trećem Milan Cvijetić, obojica iz OŠ“Sveti Sava“ iz Rogatice

Pored ove dvije škole koje su imale najviše uspjeha, na takmičenju su učestvovale i osnovne škole iz Kalinovika i Višegrada.

„Zadovoljni smo kao ekipa kako smo nastupili danas i kakvo smo znanje pokazali. Nadamo se da ćemo i na Republičkom takmičenju ostvariti uspjeh“, ističe Marko Glogovac član pobjedničke ekipa OŠ „Sveti Sava“ Rogatica.

„Volim da pohađam saobraćajni sekciju i dosta toga sam naučila, kako se pravilno ponašati kao pješak i kao biciklista i to mi puno znači za moju bezbjednost“, rekla je Marija Marić učenica šestog razreda OŠ „Veselin Masleša“ iz Foče.

„Bitno je da djeca redovno pohađaju ovu sekciju i da vole da uče o saobraćaju. Uvijek se trudimo da ih što bolje spremimo za takmičenje, ali na Republičkom takmičenju veći gradovi i opštine koje izdvajaju više sredstava za auto-moto društva i za ove sekcije naprave i veće uspjehe“, rekao je nastavnik Petrislav Rajak, rukovodilac saobraćajne sekcije u OŠ „Sveti Sava“ u Rogatici.

Kroz druženje i sticanje novih prijateljstava djeca su pokazala  velik nivo znanja iz poznavanja saobraćajnih propisa i spretnost u voženju bicikla, rekla je Gordana Bojović iz Auto-moto društva Foča:

„Najbitnije je da se oni druže i sklapaju nova prijateljstva. Pored toga, uče dosta o saobraćajnim propisima, pravilnom ponašanju u saobraćaju, a što je najbitnije kroz ove sekcije i takmičenja sve više stiču naviku da voze biciklo što je jedan od najboljih vidova rekreacije u njihovim godinama“.

Na kvalifikacionom takmičenju učestovale su četiri osnovne škole sa  sedam ekipa. Svaka ekipa je sastavljena od četiri učenika, po  dva dječaka i dvije djevojčice, koji su rođeni 2007, 2008. i 2009. godine.