Sjećanje na zločin u Pivi: U jednom danu ubijeno 522 Srba- među njima 109 djece

U Dolima, pokraj sela Miljkovac u Pivi, u opštini Plužine u Crnoj Gori, juče je, povodom sjećanja na 76 godina od stradanja pivskog naroda u Drugom svjetskom ratu, vladika budimljansko-nikšićki Jaonikije služio pomen za 522 pivska mučenika.

U toku Pete ofanzive, poznatije kao Bitka na Sutjesci, na praznik Trećeg obretenja glave Svetog Jovana Krstitelja, 7. juna 1943. godine, u pohodu pripadnika zloglasne divizije “Princ Eugen”, potpomognutih ustašama-muslimanima iz gatačkog sreza i okoline Pive u Dolima su ubijena 522 žitelja ovog sela, mahom nejači, staraca i žena, među kojima je bilo i 109 djece mlađe od sedam godina.

“U jednoj vrtači za minut je ubijeno 106 djece i majka koja se u tom trenutku porađala. Jedno dijete u kolijevci bacili su niz stijene. Kolijevka se uglavila između bora i litice i dijete je tako živjelo dok je instiktivno isisalo sve svoje prstiće, a zatim je, tako žalosno, preminulo”, ostalo je zapisano svjedočenje jednog od preživjelih Koste Radovića.

Najviše je stradalo iz bratstva Blagojevića, njih 185, a bilo je dosta porodica koje su komplet ubijene. Nevine žrtve bile su podijeljene u tri grupe – jednu su činili muškarci stariji od 15 godina, drugu žene i djevojke, a treću djeca. Redoslijed ubijanja bio je obrnut.

Episkop Joanikije naglasio je da su Dola mjesto stradanja, mučeništva i golgote srpske i pivske, ali je i sveto mjesto koje daje duhovnu snagu, saopšteno je iz Eparhije budimljansko-nikšićke.

“Osim djece, stradale su žene, među kojim i trudnice, kao i starci i nejač. Sve su to nevine žrtve koje su ubili fašisti i nacisti. Ne samo oni koji su ovdje došli iz NJemačke i komanda `Princ Eugen` divizije, već i neki od naših komšija koji su se priključili tim zaista zločinačkim SS divizijama”, naveo je vladika Joanikije.

Izvor: Radio Foča