Savo Milovanović novi predsjednik BO Foča

Novi predsjednik Skupštine opštinske Boračke organizacije Foča Savo Milovanović izjavio je nakon današnje izborne sjednice da je njihov glavni prioritet stambeno zbrinjavanje porodica poginulih, a zatim i ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca.

On je naveo da su demobilisani borci i po zakonu i po pravima gurnuti na marginu.

„Svake godine nas je sve manje i budžet Srpske mora da zadrži planirana sredstva, a ne da se umanjuju smrću boraca. Osnovne aktivnosti biće na rješavanju stambenog zbrinjavanja, a ta problematika mi je poznata, jer sam ranije bio član Predsjedništva BORS-a i mislim da je sada manje složena nego poslije rata, tako da bi trebalo jednostavnije da je rješavamo“, rekao je Milovanović.

On je na mjestu predsjednika Skupštine fočanske Boračke organizacije zamijenio Miloša Tomovića.

Srđan Stanković, koji je dobio još jedan mandat na mjestu predsjednika Predsjedništva opštinske organizacije, kaže da prema njihovoj evidenciji u Foči ima 99 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida koje traže interventnu pomoć za nepovratna sredstva i 76 porodica poginulih boraca koje imaju pravo na stambeno zbrinjavanje.

„Izašao je konkurs i vidjećemo tačno koliko će ljudi tražiti stambeno zbrinjavanje, a ministarstvo i lokalna zajednica će da razvrstaju ko sve ostvaruje to pravo. Imamo ugroženih porodica poginulih boraca, koje su poslije rata bile vitalne i stambeno zbrinute, ali su sada ostarile, a kuće su se oborile i traže stambeno zbrinjavanje“, rekao je Stanković.

On je istakao da fočanska Boračka organizacija ima dobru podršku od lokalne zajednice i resornog ministarstva, te da se nada da će nastaviti sa dobrim radom.

Boračka organizacija Foča broji oko 4.200 članova, od čega je oko 3.000 demobilisanih boraca, a ostalo su članovi njihovih porodica.

Izvor: Radio Foča