Ruski ljekari u Foči: Pripremaju dezinfekciju i savjetuju domaće ljekare

Jedan od tri tima ruskih ljekara, koji obavljaju dezinfekciju zdravstvenih ustanova u Srpskoj, posjetio je danas Univerzitetsku bolnicu Foča da bi se što bolje pripremio za detaljnu dezinfekciju bolničkog kompleksa, ali i da bi sa osobljem bolnice razmijenio iskustva u vezi sa borbom protiv širenja virusa korona.

U Univerzitetskoj bolnici Foča za sada nema oboljelih od kovida 19, a za eventualni prihvat takvih pacijenata osposobljen je poseban bolnički paviljon.

Direktor ove ustanove Radmil Marić kaže da su sa ruskim ljekarima razgovarali o narednim koracima koje je potrebno preduzeti u borbi protiv virusa korona.

„Ruski ljekari različitih specijalnosti razmijenili su sa našim ljekarima iskustva o pripremi za prihvat oboljelih od kovida, što je za nas veoma dragocjeno. Stvari su jasne, potrebno je striktno poštovati protokol, primarno djelovati u prevenciji uz dobru trijažu i vrlo kvalitetan pregled pacijenata i to u posebnom dijelu bolnice, da se ne napravi previd da se oboljenje ne bi unijelo u zdravi dio bolnice i time ugrozili ostali pacijenti“, rekao je Marić.

Pomoćnik ministra zdravlja Milan Latinović podsjetio je da su tri tima ruskog vojnog bataljona, u kojem su doktori medicine, specijalisti epidemiologije i infektivne anesteziologije, u Republiku Srpsku stigla 9. aprila.

On je naveo da su dva ruska tima zadužena da danas pregledaju prostor i da se upoznaju sa epidemiološkom situacijom u bolnicama u Istočnom Sarajevu i Foči, a u isto vrijeme treći tim vrši dezinfekciju bolnice, doma zdravlja i đačkog doma u Bijeljini.

„Po ovom našem planu, naredne sedmice, u utorak, planiramo da dođemo sa timom za dezinfekciju ovdje u bolnicu u Foči. Ovaj proces ima izuzetan značaj zato što Rusi raspolažu sa vrlo moćnim mašinama za dezinfekciju- unutrašnjost dezinfikuju sa sedamdesetpostotnim rastvorom alkohola, a okolinu vodonik peroksidom. Znači, vrši se dezinfekcija i spoljašnjih zidova i okoline zgrade, tako da nakon toga imamo vrlo povoljnu situaciju kada je u pitanju smanjenje prisustva virusa korona“, rekao je Latinović.

Uz poseban bolnički paviljon namijenjen za liječenje zaraženih virusom korona, u Foči je priremljen i Studentski dom, koji će poslužiti kao bolnica za oboljele sa lakšim simptomima.

Izvor: Radio Foča