Rusi detaljno dezinfikovali Univerzitetsku bolnicu Foča

d

Ruski vojni bataljon danas je izvršio unutrašnju dezinfekciju Univerzitetske bolnice Foča, odnosno, svih onih prostorija kroz koje prolaze oboljeli i potencijalno oboljeli od kovida 19, dok zbog kiše nije urađena predviđena dezinfekcija spoljašnjih zidova i okolnih površina.

Korišćenjem specijalnizovanih prskalica, pod visokim pritiskom, koje alkoholni rastvor raspršuju do mikro čestica, ruski vojnici su dezinfikovali sve unutrašnje površine i kompletan namještaj i opremu na trijažnom punktu, prijemnom i infektivnom odjeljenju, na radiološkoj dijganostici i u posebnom kovid paviljonu u kojem je trenutno jedan pacijent pozitivan na virus korona.

Direktor Univerzitetske bolnice Radmil Marić kaže da su dezinfikovane kritične zone uz korištenje posebnih pumpi za rasprskivanje, što je dosta napredniji i efektniji metod u odnosu na standardne procedure.

„Bitno je da je to jedan sistemski proces, koji u potpunosti garantuje bezbjednost prostora u kojima su se liječili ili u kojima će se liječiti pacijenti oboljeli od kovida 19. Mi ćemo da nastavimo da održavamo nivo dezinfekcije kakav je neophodan za ovu situaciju“, rekao je Marić.

On je napomenuo da su spremno dočekali prvog pacijenta.

„Za nas to nije nikakvo iznenađenje, od početka se pripremamo za to. Primimo pacijenta, obradimo ga u prostoru izolacije infektivnog odjeljenja, testiramo ga i kada dobijemo rezultate nastavljamo liječenje u prostoru kovid bolnice, tako da smo u potpunosti spremni“, naveo je Marić.

On je dodao da u bolnici trenutno posjeduju šest respiratora.

Infektolog u Univerzitetskoj bolnici Svjetlana Subotić kaže da će im, bez obzira što se dezinfekcija radi svakodnevno i u normalnim uslovima, a u ovoj situaciji pojačano, ruska pomoć dobro doći i olakšati posao.

„Oni koriste savremeniju opremu nego što mi imamo, a uz to rade kompletnu dezinfekciju unutrašnjosti uključujući namještaj, ležajeve, krevete. Mi nemamo uslove da izvršimo takvu dezinfekciju“, istakla je Subotićeva.

Ona je navela da je pacijentica iz Gacka dobrog opšteg stanja sa blažom kliničkom slikom.

Izvor: Radio Foča