Radost Vaskrsa u Dječijem vrtiću “Čika Jova Zmaj”

Srpska pravoslavna crkva obilježava danas Veliki petak, dan kada je Isus Hristos stradao na krstu.

Isus Hristos je svojim vaskrsenjem iz mrtvih pobijedio smrt i svim ljudima od Adama i Eve do posljednjeg čovjeka na Zemlji darovao vječni život. Činom stradanja na krstu, kada bezgrešni Hristos prima na sebe grijehe cijelog ljudskog roda, a potom i činom vaskrsenja, kada pobjeđuje smrt koja je posljedica grijeha, uz istovremeno obećanje vaskrsenja svim ljudima, on dokazuje i pokazuje da je Mesija i Pomazanik – spasilac svih ljudi.

Bez Vaskrsa hrišćansko vjerovanje ne bi imalo nikavog smisla. Vaskrs je praznik pobjede života nad smrću, dobra nad zlom.

Za Vaskrs se šaraju jaja, a šareno jaje predstavlja samu simboliku Vaskrsa. Jaje je simbol rađanja života, pile prokljuje ljusku i izlazi, kao što je Hristos ustao iz mračnog groba i uznio se na nebo.

Priprmeme za najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs u Dječijem vrtiću „Čika Jova Zmaj“ počele su u ponedjeljak kada su mališani učili o pravoslavnim običaji za Vaskrs. Učili su o šaranju jaja, o tome kako je prvo obojeno jaje čuvarkuća i kako treba da bude crveno, te kako se Vaskrs proslavlja u pravoslavnim domovima.

Mališani su prvo tražili jaja u dvorištu, potom su ih bojili pa na kraju šarali, te im je čitava prethodna sedmica bila u znaku Vaskrsa.

Mališani su u ponedjeljak tražili u dvorištu jaja koja će da farbaju. Oni kažu da je ta jaja donijela koka koja ih je za njih ostavila tu. To se posebno svidjelo šestogodišnjoj Luciji:

„Tražili smo jaja u dvorištu. Koke su snijele ta jaja, kako bi ih mi šarali za Vaskrs“, rekla je Lucija.

Kada su mališani naučili pravoslavne običaje za Vaskrs, onda su pristupili bojenju i šaranju jaja. „Prvo smo u vodu stavili boju, malo sirćeta i malo soli a potom smo u tome bojili jaja. Bilo je zanimljivo i boje su nam baš lijepe“, rekao je šestogodišnji Danilo.

Vaskršnjim jajima, raznobojno ukrašenim i išaranim, ne raduju se samo najmlađi. Svako voli da u nedelju izabere „baš njegovo” sa kojima će pokušati da razbije „protivničko” i iz okršaja izađe kao pobjednik.

Ipak, i onaj kome je jaje razbijeno, neće se ljutiti… Vaskrs je – najradosniji hrišćanski praznik!

Tako su se i mališani u Dječijem vrtiću „Čika Jova Zmaj“ radovali šaranju jaja. Svako od njih je napravio svoju korpicu, u koju je stavio svoje obojeno jaje i tako su ih ponijeli kući.

U Dječijem vrtiću nedjelja pred Vaskrs je jedna od najaktivnijih i najradosnijih, jer mališani sa nestrpljenjem dočekuju najradosniji hrišćanski praznik i sa velikom radošću farbaju jaja. U ovima aktivnostima učestvovale su sve uzrasne grupe u Vrtiću od najmlađih do predškolaca, kaže vaspitačica starije grupe Sanja Prodanović.

„Djeca se iskreno i od srca raduju Vaskrsu. Djeca su protekle sedmice na jedan sistematičan način učili o običajima za Vaskrs, ali svo učenje je kroz igru jer oni tako najbolje usvajaju nova znanja. Prvi dan su tražili jaja u dvorištu, farbali smo ih, pa smo pravili korpice za jaja, a na kraju smo ih šarali. Organizovali smo i takmičenja kada su oni nosili jaja u kašikama, trudeći se da im ne ispadnu“.

Djeca već dosta znaju o Vaskrsu i proslavi ovog praznika, dodaje Prodanovićeva. Kako kaže, dosta su naučili kući ali i dosta u Vrtiću.

„Djeca zaista dosta znaju za njihov uzrast. Kada smo počeli da pričamo o Vaskrsu svi su znali da se za taj praznik farbaju jaja, znali su i sve o čuvarkući i kako se to prvo jaje boji, te i ostale običaje i znanja koja u tom uzrastu djeca trebaju znati. Dosta smo naučili u i vrtiću, tako da oni sa velikom radošću dočekuju ovaj praznik“.

Mališani iz Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“ svima su poželjeli srećan najradosniji hrišanski praznik pozdravom „Hristos Vaskrse – Vaistinu Hristos Vaskrse“.

Izvor: Radio Foča