PU Foča obilježila Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS na području svih PU danas obilježava Međunarodni  dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge provodeći preventivnu akciju koja za cilj ima da upozna građane o aktivnostima pripadnika policije na suzbijanju konzumiranja narkotika, krijumčarenju i njihovoj ponudi.

I predstavnici Policijske uprave Foča obilježili su ovaj dan i prolaznicima na Gradskom trgu, u okviru kampanje “Pogledaj iza maske”, dijelili promotivni materijal kako bi ih upoznali sa preventivnim aktivnostima u borbi protiv ove pošasti.

Drogiranje počinje najčešće iz radoznalosti, nagovorom druge osobe, potrebom da se pobjegne od stvarnosti. Zavisnik ne razmišlja o štetnom uticaju droge na zdravlje i drugim problemima koji dolaze usljed drogiranja, a najmanje o duševnom i tjelesnom propadanju.

Podjelom promotivnog materijala koji je dijeljen građanima Foče želi se upozoriti na opasnosti, upoznati sa novim vrstama droga, kako se počinje  i živi sa drogom, kako se prepoznaju konzumenti i liječe.

Zbog mladosti, neiskustva, radoznalosti ali i popustljivosti roditelja i prevelikog povjerenja prema djetetu, opasnost koja se zove droga  vreba na svakom koraku. Oni najčešće padaju u tu  zamku iz koje se nažalost izuzetno teško može pobjeći. Pripadnici PU Foča tokom cijele godine preventivno djeluju na suzbijanju zloupotrebe droga. Organizuju predavanja po školama, jer poznato je da su mladi najosjetljivija kategorija.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Foča, Duško Tomović kaže da po školama organizuju redovno predavanja.

“Ukazali smo na probleme koje droga sa sobom nosi i na njihovu zloupotrebu. U narednom periodu za vrijeme OK Festa koji se održava na Tjentištu očekuje se veći broj posjetilaca i mogućnost pojave opojnih droga. Policija će povećati svoje aktivnosti i kontrole uz nultu toleranciju gdje ćemo raditi kako preventivno tako i represivno prema licima koja zatekenemo da zloupotrebljavaju opojne droge”, kaže Tomović.

Kada je riječ o zloupotrebi opojnih droga na području koje pokriva PU Foča, stanje je povoljno. Od početka ove godine evidentirano je jedno krivično djelo nedozvoljenog prometa droga i tri prekršaja iz oblasti zloupotreba opojnih droga.

“Mi smo imali pojedinačnih slučajeva gdje smo preduzimali mjere i radnje iz naše nadležnosti, to su bili iz oblasti prekršaja zloupotreba opojnih droga gdje smo nadležnim Sudovima podnosili zahtjeve za podnošenje prekršajnih prijava. U globali stanje je povoljno . Kod nas se najčešće konzumiraju takozvane lake droge,  marihuana, u zadnje vrijeme pojavila se i sintetička droga  spid, u određenim slučajevima ima heroina, ali nema tih novih najtežeih sintetičkih droga koje su se pojavile u okruženju, nismo ih zabilježili na našem području”, kaže Tomović.

Područje koje kontroliše PU Foča nalazi se na tromeđi, raskrsnici puteva koji vode od Crne Gore i Srbije prema F BiH  pa time postoje i veće mogućnosti  trgovine narkoticima. Da bi se spriječilo krijumačarenje policija sprovodi  jače kontrole, kako vozača tako i vozila,  naglašava načelnik Kriminalističke policije PU Foča Duško Tomović.

Izvor: Radio Foča