Prepolovio se broj proizvođača maline u Foči

Iako je sa malinjaka u Foči, po mišljenjima stručnjaka, izlazila jedna od najkvalitetnijih i najbolje prodavanih malina, broj proizvođača ovog voća na području Foče, koji su imali zasade od oko dva dunuma u prosjeku,  smanjio se za 50%, sa više od 200 na nekih 100 malinara. Razlog tome su otkupne cijene koje su bile izuzetno niske protekle dvije godine, kaže viši stručni saradnik za voćarstvo u Ministarstvu poljoprivrede RS Igor Tomašević:

„Prošla godina je bila teška, neizvjesna i problematična u smislu cijene maline i to je malo poljuljalo povjerenje proizvođača. Ali svi stručnjaci kažu da ne treba odustajati, treba nastaviti rad na proizvodnji maline i poboljšati struku i edukaciju.“

Tomašević dodaje da resorno ministarstvo ne može uticati na otkupne cijene poljoprivrednih proizvoda ali da, pored podsticaja za uzgoj maline,  uvodi nove mjere za povećanje broja poljoprivrednika koji se bave uzgojem ove kulture.

„Ministarstvo daje podsticaj do 40 feninga po kilogramu proizvedene i prodate maline, a uskoro će izaći i Pravilnik o kapitalnim investicijama u poljoprivrednoj proizvodnji koji, između ostalog, obuhvata i podizanje novih zasada maline i to je način na koji resorno ministarstvo može pomoći poljoprivrednicima.“

Domaći proizvođači maline danas su imali priliku da se na predavanju, koje je organizovano u okviru projekta USAID-a „Farma 2“, upoznaju  sa novim tehnološkim rješenjima u proizvodnji maline, o zdravstvenoj ispravnosti ovog voća, te o gnojidbi i zaštiti maline uslijed nepovoljnih vremenskih prilika kada postoji mogućnost pojavljivanja raznih patogena ili bolesti koji napadaju zasad. Područje opštine Foča jedno je od najpovoljnijih u Bosni i Hercegovini za uzgoj maline, te se zbog toga proizvođačima moraju omogućiti dodatne edukacije kako bi njihov prinos bio veći te kako bi se povećao broj poljoprivrednika koji uzgajaju ovu kulturu, rekao je savjetnik za jagodasto voće, agronom Asad Jelešković:

„Na području Foče su zabilježeni prinosi maline za koje mogu da kažem da su rijetkost u Bosni i Hercegovini. Mi smo pokazali da možemo i da umijemo da radimo ali ekonomičnost proizvodnje protekle dvije godine nije bila onakva kakvu su proljoprivrednici očekivali,  i to je uticalo na smanjenje broja proizvođača maline. Čuli smo danas da su neki zasadi iskrčeni i da je proizvodnja maline u padu, a mi to nastojimo da spriječimo ovim edukacijama pokazujući ljudima da imamo kvalitet koji je pored srbijanske maline jedan od najboljih i prepoznat je na tržištu“.

Iako je BiH osma zemlja u svijetu po proizvodnji maline, protekle dvije godine bile su izuzetno teške za prozvođače, jer je otkupna cijena maline bila manja od dvije marke po kilogramu.

Izvor: Radio Foča