Predstavnici kineskog AVIK-a obišli lokalitet Buk Bijelu

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić obišao je danas sa potencijalnim partnerima iz Kine, predstavnicima  Kineske nacionalne aero-tehnološke korporacije za međunarodni inženjering /AVIK/ lokalitet Buk Bijelu na rijeci Drini u opštini Foča, gdje je planirana gradnja hidroelektrane.

Nakon sastanka koji je sa predstavnicima kineske kompanije održao sa načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem, Đokić je rekao da izbor partnera za gradnju HE “Buk Bijela” tek treba da uslijedi, ali da je AVIK pokazao veliko interesovanje za učešće u tom projektu.

“Za nas je od velikog značaja da je tako velika kompanija, koja ima oko 500.000 zaposlenih, ispoljila interes da bude partner Republici Srpskoj. Postoje i druge zainteresovane kompanije, vidjećemo ko će biti sve u završnoj fazi izbora i ko će dati najkvalitetniju ponudu”, rekao je Đokić.

On je podsjetio da je došlo do promjene u konceptu izgradnje hidroelektrana “Buk Bijela, “Foča” i “Paunci” u sistemu “Gornja Drina”, uključivanjem Srbije, sa kojom će Srpska zajedno graditi ove kapitalne objekte.

“Kinezi su zainteresovani da obezbijede finansiranje i da budu izvođači, to je model po kome bi bili prisutni i koji su ponudili. Oni nisu zainteresovani, niti mi imamo interes da ulaze u kapital, već da nam budu partneri u izvođenju i finansiranju”, pojasnio je Đokić.

On je napomenuo da se na projektu “Buk Bijela” radilo veoma dugo i da je u velikoj mjeri to pripremljen projekat.

“Osnovna infrastruktura je pripremljena, to su pristupni putevi, objekti za smještaj radnog osoblja, voda, električna energija, a u blizini objekata se nalazi razvijena visokonaponska mreža, koja može da preuzme energiju koja će se tu proizvoditi”, rekao je Đokić.

On je naveo da je ova kompanija zainteresovana i za gradnju tri male hidroelektrane na rijeci Bistrici na području opštine Foča i jedne male hidroelektrane na rijeci Janjini na području opštine Čajniče, koje bi zajedno imale instalisanu snagu 45 megavata, a koje bi gradila Elektroprivreda Srpske.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić istakao je da je ova lokalna zajednica zainteresovana za što skoriji početak gradnje hidroelektrana na Drini, koje bi, kako je rekao, bile snažan razvojni iskorak.

„Sada smo već bliže nekoliko koraka toj aktivnosti i nadamo se da ćemo to završiti u nekim optimalnim rokovima. Nama je važno da kompanija koja bude radila “Buk Bijelu” zaposli odgovarajući broj radnika sa područja naše lokalne zajednice, a u današnjim  razgovorima budući izvođači, za koje se nadam da će biti izabrani, izrazili su spremnost da angažuju maksimalan broj ljudi koliko se bude moglo iz naše opštine angažovati“, rekao je Mašić.

Izvor: Radio Foča