Policajac heroj: Dejan Antunović spasio unesrećene kod Foče

Dejan Antunović, kriminalistički inspektor Policijske stanice Trebinje, zatekao se na mjestu saobraćajne nesreće 15. juna ove godine u reonu Vranovske Stijene, opšina Foča, kada je jedno lice smrtno stradalo, troje teško povrijeđeno i jedno zadobilo lakše povrede.

Dejan je pokazao nesebičnu hrabrost i požrtvovanost kada je bez ikakve opreme silazio u kanjon i nosio nosila kroz vodu i uz liticu do mjesta gdje je bila Hitna pomoć na cesti, pomažući izvlačenju povrijeđenih lica pripadnicima policije i Civilne zaštite Republike Srpske.

Prema Dejanovim riječima, zajedno sa suprugom i dvoje maloljetne djece, krećući se magistralnim putem Foča – Sarajevo oko 19 sati, tog dana naišao je na saobraćajnu nesreću na dijelu puta koji je poznatiji kao Vranovske stijene.

– Primijetio sam više zaustavljenih vozila, kao i više građana na cesti. Izašao sam iz vozila i vidio da se u kanjonu rijeke Bistrice nalazi vozilo kombi plave boje s više povrijeđenih lica. Na licu mjesta već su bili pripadnici Gorske službe spašavanja Foča, tačnije njen načelnik Nenad Ikonić, koji je, također, slučajno naišao, ali je odmah reagovao – prisjetio se Dejan trenutaka kada je reagovao, kako kaže, kao i svaki savjesni građanin.

– Ikonić je i rukovodio akcijom spašavanja. Nisam se dvoumio. Odmah sam prišao i ponudio pomoć. Mislim da to nije nikakav herojski čin o kome bi se trebalo pisati. To bi trebao biti postupak svakog normalnog građanina. To je moja obaveza, bio u službi ili ne. To je i moralna dužnost svakog građanina. Nažalost, bilo je dosta i onih koji su to s puta promatrali i snimali povrijeđene mobitelom, ali to neka ide na njihovu čast i savjest. Nisam tu jedini pomagao. Bilo je tu i drugih savjesnih vozača koji su držali konopce i učestvovali u spašavanju – pojašnjava Dejan detalje nesreće kod Foče i dodaje da se radi o izuzetno dubokom kanjonu-litici, s više od 40 metara.

– U tim trenucima čovjek ne razmišlja o opremi, nego kako da pomogne. Imali smo konope i spuštali se putem njih. Kasnije su došli momci s potpunom opremom i izvršili izvlačenje nastradaloga. Jednostavno, to vas povuče ko se bavi ovim poslom, to je nešto jače od nas. Na svu sreću, Bistrica, kakva zna da bude duboka, nije bila toliko strašna. Bilo je momenata da ste do pasa u vodi, a isto tako da se nađete na stijeni koje su klizave i obrasle rastinjem, tako da je izvlačenje bilo teško. Više osoba je izvučeno konopcem. Posljednja osoba koja je imala povredu noge nošena je kroz vodu, s obzirom na to da je litica bila strma i nemoguće je bilo iznijeti ravno, tako da smo se tu morali i mijenjati – ispričao nam je Dejan.

Izvor: Avaz