Otvorena izložba Lekse Tomaševića

Izložba slika prvog akademskog slikara iz Foče Lekse Tomaševića (1881-1932) otvorena je sinoć u galeriji Muzeja Stare Hercegovine.

Izloženi opus Tomaševićevih radova čuva se u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, a direktor ove institucije Strajo Krsmanović izrazio je zadovoljstvo zbog gostovanja postavke u Foči.

„Ponosan sam na činjenicu da Umjetnička galerija BiH čuva ono što je preostalo od Tomaševićevog opusa, i što smo u prilici da to iznesemo i pokažemo i u drugim gradovima, ali je bilo prirodno da počnemo sa Fočom“, kazao je Krsmanović. Otvarajući ovu izložbu, on je naglasio da je sačuvani opus, iako skroman, vrlo značajan jer svjedoči o talentovanom slikaru koji je imao priliku da se školuje i stvara u periodu krajem 19. i početkom 20. vijeka.

U galeriji Muzeja izloženo je 13 radova, među kojima su nekoliko portreta, po jedna ikona, mrtva priroda i pejzaž. Krsmanović je istakao važnost organizacije kolektivnog dolaska učenika na izložbu, radi upoznavanja sa biografijom i radovima prvog fočanskog slikara.

„Posjetioci izložbe mogu da vide nekoliko Tomaševićevih, zaista, izuzenih radova kao što su njegov ‘Autoportret’ i ‘Portret oca’, ali i da vide da Foča, uz sve ostalo, ima daleke i duboke korijene u oblasti kulture te da nije slučajno da dosta mladih ljudi iz Foče danas studira likovnu akademiju“, naglasio je Krsmanović.  Pored izloženih slika, dodaje, sačuvan je i dio čajničkog ikonostasa, nastalog 1907-09 g, koji se, prema njihovim saznanjima, nalazi u crkvi u Čelebićima, kao i jedna slika u porodici Kočović.

Aleksa Lekso Tomašević je, nakon osnovne škole u Foči, završio gimnaziju u Kijevu, a slikarstvo na Hudožestvenom učilištu. Kao profesor crtanja i slikanja radio je u srednjim školama u Kijevu, Pančevu, Beloj Crkvi i Beogradu, gdje je umro 1932. godine.

Izložba će posjetiocima Muzeja u Foči biti dostupna do 30. maja, a može se pogledati radnim danima i subotom 7-18 časova.

Izvor: Muzej Stare Hercegovine