Opštinske stipendije podsticaj za studente, roditelje i lokalnu zajednicu

Stotinu šezdeset osmoro studenata koji će u tekućoj akademskoj godini primati stipendiju iz opštinskog budžeta potpisali su danas  ugovore o stipendiranju sa načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem. Opština je ove godine za ove namjene izdvojila 150.000 maraka.Stipendije od 80 do 100 maraka, zavisno od godine studija,  dobilo je 168 studenata.

Mjesečna primanja olakšaće im troškove studiranja, ističe Marija Kostović, studentkinja druge godine Medicinskog fakulteta.

„Olakšaće mi nabavku knjiga a koristiću je i za džeparac“.

Milanu Mitroviću studentu četvrte godine Elektrotehničkog fakulteta stipendija će pokrivati smještaj u domu.

„Sestra i ja smo studenti, oboje smo dobili stipendiju i ona će olakašti nađim roditeljima finansiranje. Koristiću ovaj iznos za plaćanje smješataja u studentskom domu“.

Pravo na opštinsku stipendiju ostvarilo je 114 studenata sa prosjekom ocjena većim od 7,50, 22 studenta čiji su roditelji nezaposleni, 22 studenta bez jednog ili oba roditelja, pet studenata iz kategorije porodica poginulih boraca, četiri studenta čiji su roditelji ratni vojni invalidi od prve do četvrte kategorije, te jedan student korisnik socijalne pomoći.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da je za ove namjene u opštinskom budžetu planirano oko 150 000 maraka, a stipendije će biti isplaćivane  u narednih deset mjeseci.

„Ovo je podsticaj opštine studentima i njihovim roditeljima. Ovo je podsticaj i lokalnoj zajednici, jer očekujemo da se ti studenti nakon završetka studija vrate u svoj grad i doprinesu razvoju opštine.  Naša poruka je da nastave dobro da uče kako bi stipendiju ostavrili i naredne godine.“

Kako je naveo Mašić, prva rata stipendije trebala bi biti isplaćena u narednih deset dana.

Izvor: Radio Foča