Omladinski šahovski klub „9.januar“ pobjednik Druge lige Republike Srpske

Na jezeru Laminci, pored Gradiške, od 23 – 26. aprila održano je takmičenje Druge lige Republike Srpske u šahu. Učestvovalo je rekordnih 11 ekipa, koje su imale priliku da se u isto toliko kola bore za dva mjesta koja vode u viši rang – Prvu ligu Republike Srpske.

Bila je ovo prilika za prvi nastup seniorske ekipe novoosnovanog Omladinskog šahovskog kluba „9. januar“ iz našeg grada.

Rezultat je bio pobjednički – 1. mjesto i plasman u Prvu ligu Republike Srpske sa ostvarenih 9 ubjedljivih pobjeda i miroljubivim neriješenim rezultatom protiv drugoplasirane ekipe „Gorski Termag“ iz Rogatice. Ostvareno je 19 meč bodova, koliko je imala i ekipa iz Rogatice, ali je 48 poena (3 više od konkurenta) bilo dovoljno za pobjednički pehar. Treće mjesto pripalo je ekipi „Mineral“ iz Kozluka sa 16 bodova.

Ekipu OŠK „9. januar“ su sačinjavali IM Milan Božić (8,5 iz 10, najbolja 1. tabla), FM Vlado Narančić (9,5/10, najbolji pojedinac lige), FM Milan Miljković (6,5/10), Neven Aleksić (8/10, najbolja 4. tabla), Dino Marković (8,5/10, najbolja 5. tabla) i Mile Vuković (7/10).

Ulogu kapitena ekipe obavljao je sportski direktor kluba Vladimir Šakotić, a i ovoga puta podršku na samom takmičenju pružio je član Upravnog odbora Aleksandar Kovač.

Svoju dominaciju članovi kluba potvrdili su i na tradicionalnom brzopoteznom turniru učesnika lige, na kome je pobjedu ostvario Milan Božić sa 10,5 poena iz 13 partija, i nešto uspješnijim dodatnim kriterijumima od Vlada Narančića, koji je osvojio isti broj poena.

Nakon prilično bogatog kalendara u aprilu i maju, klub se priprema za organizaciju ljetnjeg kampa za mlade šahiste, a zatim i učešće ženske ekipe na Prvoj ligi Republike Srpske u avgustu mjesecu.