Održan pomen za mlade vojnike likvidirane nakon završetka Drugog svjetskog rata

Kod spomen-krsta u blizini jame Ponor u Miljevini danas je služen pomen za više hiljada pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, koji su ubijeni u maju 1945. godine.

Boračka organizacija Foče i ovog Vidovdana se prisjetila masovnog stradanja mladih kraljevih vojnika koje su partizani zarobili u Bici na Zelengori, a zatim ih hladokrvno, bez suđenja, i to nakon zvaničnog završteka Drugog svjetskog rata, likvidirali bacanjem u jame.

Predsjednik BO Foča Srđan Stanković kaže da su uglavnom stradali mladi vojnici iz Kraljeva, Valjeva, Kragujevca i Čačka, koji su tek bili mobilisani.

On navodi da se u tom kraju Srbije još pogrešno vjeruje da je zločin počinilo domaće stanovništvo Foče i Kalinovika.

„Pokušavamo da stupimo u kontakt sa rodbinom i potomcima ubijenih, da bismo zajedno napravili spomenik, ali nam to teško ide, jer oni još uvijek misle da su zločin napravili mještani Foče, Kalinovika i Miljevine“, rekao je Stanković.

Mještanin Milomir Stanković navodi da je na prostoru od Zelengore do Goražda ubijeno oko 7.000 kraljevih vojnika, a da ih je u jamu Ponor bačeno oko 2.000.

„Prečnik jame je bio oko 30 metara, a dubina oko 60. Vezivali su ih po 12 u grupu, prvog bi ubili i on bi povlačio za sobom ostale u jamu“, rekao je Stanković.

On je dodao da se decenijama o likvidaciji mladih četnika iz Srbije nije smjelo pričati, a da je jama zatrpana jalovinom iz obližnjeg rudnika.

Uz žrtve iz Drugog svjetskog rata, pomen je služen i za 127 mještana Miljevine koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine.

Milivoje Stanić u ratu je izgubio jednog od tri sina sa kojima je od prvog dana učestvovao u borbama na raznim  frontovima.

„Borci iz Miljevine su svuda stizali i gdje god su došli linija nije popustila. Ja i moja tri sina smo od prvog do zadnjeg dana bili na položajima, a na kraju rata mi je sin Radomir poginuo na Treskavici“, kaže Stanić.

Iz Miljevine je u proteklom ratu poginulo 100 srpskih boraca i 27 srpskih civila.

Izvor: Radio Foča