Od sutra pojačane kontrole brzine vozila i vožnje pod uticajem alkohola

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizovaće od  7. do 10. novembra, na području Republike Srpske pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu prekoračenja brzine i vozača pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje.

Iz MUP-a Srpske su apelovali da se učesnici u saobraćaju pridržavaju zakonskih propisa, brzinu kretanja prilagode uslovima i stanju na putevima, te da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.

Prema podacima MUP-a za devet mjeseci 2019. godine evidentirano je ukupno 7.445 saobraćajnih nezgoda, od čega su 82 saobraćajne nezgode sa poginulim licima, 336 saobraćajnih nezgoda sa teško povrijeđenim licima, a 1.228 saobraćajnih nezgoda sa lakše povrijeđenim licima.

-Analizirajući uzroke saobraćajnih nezgoda, evidentno je da je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda bila nepropisna i neprilagođena brzina i to u 19 odsto ili 1.414 saobraćajnih nezgoda, dok su u 3,5 odsto slučajeva ili 263 saobraćajne nezgode učestvovali vozači koji su imali preko 1,5 g/kg alkohola u organizmu – saopšteno je iz MUP-a Srpske.

U saopštenju se dodaje da su Policijski službenici MUP-a Srpske u ovoj godini, zbog prekoračenja brzine, sankcionisali više od 68 hiljada vozača, dok je zbog upravljanja pod dejstvom alkohola iz saobraćaja isključeno 14.612 vozača.

Izvor: Radio Foča