Novi vrtić do kraja godine

Na gradilištu nove zgrade obdaništa u fočanskom naselju Donje Polje danas je izlivena temeljna ploča, a ovaj objekat, ukoliko sve bude teklo prema planu, trebalo bi da bude izgrađen do kraja godine.

Opština Foča u izgradnju obdaništa, kapaciteta 250 mjesta, uložiće dva i po miliona maraka kreditnih sredstava.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Mensud Jahić kaže da će to biti jedan od najmodernijih vrtića u regiji.

„Temeljna ploča je površine 1.122 kvadratna metra, što je imponzantno. Zgrada će imati prizemlje i sprat i biće to jedan od kvalitetnijih objekata ove vrste i mislim da u regiji niko nema ovako nešto što ćemo mi imati“, rekao je Jahić.

Boško Ivanović, direktor preduzeća Konstruktor, koje izvodi radove, kaže da je rok 240 radnih dana.

„Radovi su počeli krajem februara, ali je bilo prekida zbog sniježnih padavina i podzemnih voda. Sljedeća faza je izrada vertikalnih armirano-betonskih zidova i stubova, a zatim prva međuspratna tavanica, pa zidanje prizemlja, sprata i pokrivanje“, rekao je Ivanović.

U fočanskom Dječijem vrtiću „Čika Jova Zmaj“ lista čekanja je iz godine u godinu sve veća, a trenutno je na njoj više od 100 djece.

Direktor ove ustanove Slađana Vladičić kaže da će novi objekat u potpunosti odgovoriti pedagoškim normativima i standardima koje propisuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

„Svakako, učiniće da listu čekanja sigurno smanjimo, ako ne i da završimo sa tom listom, s obzirom na kapacitet novog objekta“, istakla je Vladičićeva.

Izvor: Radio Foča