“Nikada nećemo odustati od traženja pravde za Jošanicu”- obilježeno 27 godina od nikoljdanskog stradanja

Služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća na spomenik, te molitvom u novosagrađenoj Spomen crkvi Svetih Ćirila i Metodija, u Gornjoj Jošanici kod Foče juče je obilježeno 27 godina od pogibije 56 mještana srpske nacionalnosti, koje je na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine, zvjerski ubila muslimanska vojska iz Goražda.

Preživjeli Jošaničani još jednom su se prisjetili velikog stradanja kojeg nisu bila pošteđena ni djeca, žene i starci.

Na dan kada su slavili krsnu slavu, ubijeni su i dvogodišnja Danka Tanović, desetogodišnja Dragana Višnjić i njen tri godine mlađi brat Dražen, kao i 21 žena.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić ističe da je među ubijenima bilo osam bračnih parova, pet momaka i tri djevojke.

„Zločinci nisu prezali ni od godina ni gdje je ko zatečen, svi su ubijeni. Zapaljeno je 68 kuća i 87 pomoćnih objekata, Jošanica je zavijena u crno“, kaže Mašić.

On je naveod a preživjeli mještani već 27 godina traže pravdu, da Tužilaštvo BiH pokrene postupak protiv počinilaca zločina.

„Znaju se počinioci i zločinci, međutim , pravde za Jošanicu ni danas nema. Naravno, mi nikada nećemo odustati od toga da tražimo pravdu, okupljaćemo se i podsjećati one koji su odgovorni da su dužni i pred Bogom i pred narodom da kažu ko su zločinci i da ih kazne“, rekao je Mašić.

Svjedok zločina Dušanka Lalović podsjeća da stalno pišu Tužilaštvu BiH, apeluju i daju izjave, ali da još čekaju pravdu.

„Ono što nas raduje je ovaj spomen hram, koji se završava i što se okupljamo. To nam izaziva posebne emocije i sreću“, rekla je Lalovićeva.

Sjenima jošaničkih mučenika poklonila se i Njemica Helga Fuks iz Kelna, veliki prijatelj Jočaničana i žena koja se putem društvenih mreža, ali i posredstvom njemačkih poslanika, bori da istina o ovom zločinu dopre u zemlje zapadne Evrope.

„Veoma sam vezana za narod Jošanice, saosjećam sa njima i mnogo mi je teško i žao što u Njemačkoj nije jednostavno prenijeti istinu koja bi se prihvatila. Nastojaću da se, ne samo preko društvenih mreža,  već i na druge načine, o kojima sada ne mogu da govorim, istina o stradanju Srba, ne samo u Jošanici, iznese u svijet“, rekla je Fuks.

U selima Gornje Jošanice vratio se mali broj stanovnika i među ostacima porušenih kuća, koje nijemo svjedoče o strahoti zločina, može se vidjeti tek po neko obnovljeno imanje.

Preživjeli mještani, ipak, ne dozvoljavaju da zlo trijumfuje, pa su uz pomoć priloga dobrih ljudi uspjeli da podignu spomen crkvu, koja još nije završena.

Sveštenik Ranko Kovač kaže da je crkva poziv ne samo mještanima, već i stanovnicima okolnih područja da se okupljaju na ovom mjestu.

„Uputio bih apel ljudima iz ovog kraja i šire da pomognu prilozima da se hram završi, da bismo već naredne godine mogli da obavimo osvećenje i da služimo u njemu“, rekao je Kovač.

Prilozi za spomen crkvu mogu se uplatiti na žiro račun u Novoj banci broj: 555 8 0000 20 566 722.

U čast jošaničkih mučenika i ove godine veliki broj Fočaka je pješačio ili su stigli na biciklima u već tradicionalnim hodočasnim jošaničkim zadušnicama.

Izvor: Radio Foča