Neobičan gest- đaci iz Plužina pomažu sanaciju klizišta na Tjentištu

Spomenik na Sutjesci zajedničko nasljeđe i zajednička briga svih jugoslovenskih naroda

 Osnovci iz crnogorske opštine Plužine uključili su se u akciju pomoći za sanaciju klizišta u Dolini heroja na Tjentištu, koju su pokrenuli poštovaoci antifašističke borbe, a novac koji su prikupili predali su Upravi Nacionalnog parka „Sutjeska“.

Učenik sedmog razreda Obrazovnog centra Plužine, dvanaestogodišnji Đorđe Bojanić kaže da on i njegovi drugari dobro znaju da je Bitka na Sutjesci bila od presudnog značaja u borbi za slobodu jugoslovenskih naroda u Drugom svjetskom ratu i da su dužni da ne zaborave veliku žrtvu svojih predaka.

„Kada sam čuo da je bilo klizište i da je pokrenuta akcija, onda sam se sa drugarima dogovorio da sakupimo pare i sakupili smo 240 evra. Znamo koliki je značaj ove slavne bitke, a znamo i koje su sve brigade učestvovale u njoj“, kaže Đorđe.

Njegovi stariji zemljaci koji baštine tekovine antifašističke borbe inicirali su akcije u Plužinama i Nikšiću, u kojima je prikupljeno 850 evra, kako navode simbolične pomoći, čime su samo željeli da ukažu da je Dolina heroja zajedničko nasljeđe i zajednička briga svih jugoslovenskih naroda.

„Nadamo se da će klizište brzo biti sanirano, a mi smo se ponudili, ako se bude organizovala bilo koja radna akcija, da učestvujemo u radovima. Svi potomci ovih više od sedam hiljada boraca, koji su poginuli ovdje na Sutjesci, treba da dođu i da pomognu Nacionalnom parku da se što prije ovo sanira“, kaže Radislav Stanišić iz Nikšića.

Mirko Vuković iz Plužina ističe da je narod u Crnoj Gori dosta emotivno reagovao na prizor velikog kratera ispod spomenika Bitke na Sutjesci.

„Ovo je mjesto gdje trebaju ljudi dolaziti, pogotovo mladi, da se pred ovim zdanjem naše generacije uče kako se za slobodu ginulo. Naš prilog je skroman doprinos da se klizište sanira i da se u junu sretnemo na proslavi sedam i po decenija od Bitke na Sutjesci“, rekao je Vuković.

Snježne padavine usporile su geološka ispitivanja klizišta, a nakon topljenja bijelog pokrivača radovi su nastavljeni.

Direktor Nacionalnog parka „Sutjeska“ Dejan Pavlović kaže da bi bušenja tla trebala biti završena za četiri-pet dana.

„Trenutno se vrše bušenja na dubini od 15 metara, nakon čega se uzorci nose u Banjaluku u laboratorije i kreće se u izradu konačnog projekta“, pojasnio je Pavlović.

On je dodao da će u zoni klizišta biti ugrađeni mjerni instrumenti, kojima će se pratiti da li će biti slijeganja i pomjeranja tla u narednom periodu.

Klizište ste aktiviralo početkom februara, a Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske angažovalo je geološke službe koje treba da urade plan sanacije.

Početkom marta, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH uvrstila je spomen kompleks u Dolini heroja na stalnu listu ugroženih spomenika, pa se u Upravi Nacionalnog parka nadaju da će im to omogućiti da konkurišu i za sredstva iz međunarodnih fondova.

Izvor: Radio Foča