Mašić: Očekujemo pomoć Srbije za vrtić, vodovod i OŠ “Sveti Sava”

Početkom maja, kako je nedavno najavio premijer Srpske Radovan Višković, najvjerovatnije u Etno-selu „Stanišići“ kod Bijeljine, biće održan sastanak svih načelnika i gradonačelnika iz Srpske, te nekoliko iz Federacije BiH gdje je većinsko srpsko stanovništvo, sa rukovodstvima Srbije i Srpske.

Na sastanku, kojem će, između ostalih zvaničnika, prisustvovati Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, razgovaraće se  o realizaciji dosadašnjih projekata koje je podržala Vlada Srbije i o daljoj saradnji u realizaciji budućih projekata za koje se već sada prave planovi.

Opština Foča će, kaže načelnik Radisav Mašić, konkurisati sa tri projekta-  to su opremanje nove zgrade vrtića, čija je izgradnja u toku, obnova vodovoda u prigradskim naseljima i rekonstrukcija Osnovne škole „Sveti Sava“, za šta je potrebno obezbijediti 3.000.000 KM.

Mašić je napomenuo da je Vlada Srbije izdvojila pet miliona maraka za projektovanje novog puta od Foče prema Tjentištu i za pripremu početka te investicije, koju će finansirati zajedno sa Vladom Srpske.

„Pored toga, mi ćemo kao prioritete, za čiju realizaciju očekujemo i pomoć Vlade Srbije, kandidovati izgradnju vrtića, koja je počela i za koju smo izdvojili dva i po miliona maraka, ali su nam potrebna sredstva za opremanje tog objekta i njegovo parterno uređenje. Gradimo savremeno obdanište da bismo mogli primiti svu djecu koja sada čekaju mjesto u vrtiću. Drugi projekat za koji ćemo konkurisati je druga faza vodovoda, u koju smo, takođe, ušli i obezbijedili sredstva za zamjenu sekundarne mreže i ugradnju 1.000 vodomjera, ali nisu obuhvaćena prigradska naselja, pa želimo da projekat proširimo na Dragočavu, Kuta, Brod i ostala prigradska naselja“, kaže Mašić.

On dodaje da je treći projekat koji namjeravaju kandidavati Vladi Srbije rekonstrukcija Osnovne škole „Sveti Sava“.

„To je jedna od najstarijih osnovnih škola u Srpskoj, izgrađena 1958. godine, u kojoj se trenutno školuje 677 učenika. Škola je, zaista, zrela za rekonstrukciju“, ističe Mašić.

Foče prema Tjentištu i za pripremu početka te investicije, koju će finansirati zajedno sa Vladom Srpske.

Za ova tri projekta, navodi Mašić, potrebna je pomoć u vrijednosti od tri miliona maraka.

On je napomenuo da će 19. aprila biti održana Skupština Saveza opština i gradova na kojoj će se razgovarati i o zajedničkom nastupu na sastanku sa rukovodstvima Srbije i Srpske, planiranom početkom maja.

„Očekujem da će to biti neki zajednički dokument, koji ćemo svi mi načelnici opština zajedno dogovoriti. U svakom slučaju, imaćemo priliku da razgovaramo sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i rukovodstvom naše Republike, i da definišemo šta je to prioritet u svakoj lokalnoj zajednici“, rekao je Mašić.

Sastanku bi, kako je najavljeno, trebalo da prisustvuju predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srpske Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Srbije Ana Brnabić i drugi zvaničnici iz Srpske i Srbije.

Izvor: Radio Foča