Majsko sjećanje na jošaničko stradanje

U Gornjoj Jošanici kod Foče, u selu Hodžići, u nedjelju, 26. maja, biće obilježeno 27 godina od stradanja 56 srpskih civila, koje su na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine ubili pripadnici takozvane Armije BiH.

Služenje parastosa kod spomenika stradalim srpskim mještanima Jošanice počeće u 12.00 časova.

Istog dana, opštinska Organizacija porodica poginulih, u okviru “Majskog sjećanja na jošaničko stradanje”, organizovaće hodočasne jošaničke zadušnice – pohod od centralnog spomenika u Foči do spomenika u Jošanici u čast nevino stradalih srpskih civila.

Učesnici hodočašća krenuće u 7.30 časova iz Foče prema 13 kilometara udaljenim Hodžićima u Gornjoj Jošanici, da bi stigli na pomen parastos u 12.00 časova.

Iz Organizacionog odbora obilježavanja stradanja jošaničkih Srba napominju da je ovo najmasovnije stradanje srpskog življa u Gornjem Podrinju, te da za ovaj zločin još niko nije odgovarao.

Na Nikoljdan, prije 27 godina, dok su slavili krsnu slavu, mještane desetak jošaničkih sela, djecu, žene i starce, pripadnici muslimanske vojske iz Goražda pobili su na najmonstruozniji način, odsijecanjem dijelova tijela.

Sva sela su spaljena, a najmlađe žrtve bili su dvogodišnja Danka Tanović, te brat i sestra – sedmogodišnji Dražen i desetogodišnja Dragana Višnjić.

Iz Organizacije porodica poginulih podsjećaju da je prije četiri godine, prilozima vjernika, u blizini spomenika u Hodžićima počela gradnja spomen hrama Svetih Ćirila i Metodija.

Upućen je poziv ljudima dobre volje da u skladu sa mogućnostima pomognu da se završi spomen hram u Gornjoj Jošanici u znak sjećanja na civilne žrtve i poginule borce tog kraja.

Uplate se mogu izvršiti na žiro račun u Novoj banci broj: 555 8 0000 20 566 722, a iz inostranstva na devizni račun: 555 00000 20 567 219.

Izvor: Radio Foča