“Majske kulturne svečanosti”

Povodom Dana i krsne slave opštine Foča i ove godine će u maju biti priređeni brojni kulturni događaji.

„Majske kulturne svečanosti“ počeće Prvomajskim urankom na Planinarskom domu na Zabrani, a u Gradskoj dvorani će 8.maja, tradicionalno, biti održan koncert. Ove godine građane će zabavljati Tropiko bend, jedan od najpopularnijih muzičkih sastava u regionu. Dan poslije u Gradskom pozorištu će biti održana svečana sjednica SO Foča, na kojoj će, pored predstavljanja rada lokalne vlasti u prethodnoj godini, biti uručene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama. Na trgu će od 9-12. maja biti održan Mini sajam kreativaca, manifestacija koja polako prerasta u tradiciju i na kojoj lokalni preduzetnici i zanatlije predstavljaju svoje proizvode.

U okviru svečanosti biće održana dva koncerta KUD-a „Foča“, prvi 10.maja u pozorištu, a drugi 15. maja u Gradskoj dvorani.  Bogoslovski fakultet će 12. maja proslaviti krsnu slavu, a najmlađi sugrađani će dan poslije u Donjem Polju prirediti maskembal, čiji je organizator vrtić „Čika Jova Zmaj“.

Prvi put će u Foči biti postavljena izložba stripa i to 17.maja u Centru za kulturu i informisanje, a svoje radove izložiće 21 autor. Noć muzeja nam 18. maja donosi izložbu fotografija  „Tragom duše“, a 21. maja će u Gradskom pozorištu povodom slave Opštine i crkve Svetog Nikole biti održana Svečana akademija.  Slavske svečanosti se nastavljaju dan poslije bogosluženjima i litijom.

Jedna od najpopularnijih književnica sa ovih prostora, Brankica Damjanović, predstaviće svoja djela 28. maja u Gradskom pozorištu.

Duodrama “Primadone” sa legendarnim glumicama Tanjom Bošković i Radom Đuručin biće izvedena 29.maja u Gradskom pozorištu.

I ove godine biće organizovane „Noćne trke“, manifestacija koja je zakazana za 31. maj i koja okuplja veliki broj školske omladine i sportista.

„Majske kulturne svečanosti“ završavaju dječijom manifestacijom „Rastimo uz ples“ koju organizuje vrtić „Čika Jova Zmaj“ 1. juna u Gradskoj dvorani.