KUD „Foča“: Čuvari narodne tradicije

Kulturno-umjetničko društvo „Foča“ već devet godina okuplja djecu i mlade sa ciljem očuvanja i njegovanja tradicije folklora i narodnog stvaralaštva. Redovni su učesnici mnogobrojnih manifestacija i gostovanja u Republici Srpskoj, Srbiji, ali i inostranstvu.

Ovih dana fočanski folkloraši marljivo pripremaju koreografije za predstojeću turneju u Češkoj.

U Kulturno-umjetničkom društvu „Foča“ aktivni su ansambli raspoređeni u osam grupa koje broje oko 250 članova, a dio društva su i vokalni solisti, ženska pjevačka etno grupa i narodni orkestar. Prošle godine je oformljen i ansambl studenata Medicinskog i Bogoslovskog fakulteta, čiji članovi su se godinama bavili narodnom igrom u mjestima iz kojih dolaze.

Prema riječima sekretara KUD-a „Foča“ Saše Stanića, fočanski folkloraši dva puta sedmično vrijedno rade na različitim koreografijama.

-Kulturno-umjetničko društvo ima osamnaest koreografija, a na našim koncertima mi zastupimo do deset. U septembru smo sa koreografkinjom Slavicom Mihailović pravili dvije nove koreografije za prvi ansambl i za dječiji izvođački ansambl. Za prvi ansambl smo radili „Igre iz Jasenice“, to je okolina Kragujevca u Šumadiji, za mladi dječiji ansambl smo radili igru „Lazarica“, a to su igre iz Mačve. KUD ima godišnji koncert koji je tradicionalno u maju u okviru „Majskih svečanosti“ koje organizuje Opština Foča, a pored toga više koncerata pravimo mi u našoj organizaciji kojih ima više u toku godine, kao što je bio Novogodišnji koncert u okviru „Januarskih svečanosti“, a takođe imamo i neke proljećne i ljetnje festivale koje organizujemo u Foči, kao što su „Kolo prijateljstva“ i „Ljetnji folklori“. Imamo najbolja prijateljstva sa nekoliko društava iz Srbije, jedno od njih je i „Abrašević“ iz Šapca. Godišnje idemo kod njih, a oni kod nas, imamo organizovane posjete, razmjenu djece, pa ta prijateljstva traju i godinama poslije – rekao je Stanić.

U KUD-u „Foča“ posebno se raduju martovskoj turneji, kada će bogatstvo igre i pjesme predstaviti Česima.

Kako je Stanić istakao, turneja u Pragu je planirana za drugu polovinu marta. KUD „Foča“ je i 2016. godine predstavljen na Festivalu u Pragu gdje učestvuje 27 Društava iz isto toliko država.

Bogatstvo narodnih kola instruktori u ovom Društvu, čuvaju i kroz rad sa dječijim ansamblima.

Za probe sa predškolcima i osnovcima zadužena je Ana Kostović, koja kaže da trenutno rade sa dvije koreografije u dječijim ansamblima, od kojih je jedna premijerno izvedena u decembru na „Novogodišnjem koncertu“.

Sve veći broj djece priključuje se KUD-u „Foča“, jer osim prilike da nauče nešto drugačije, uživaju u druženju i putovanjima, na taj način doprinose bogaćenju kulturnog života Foče.

Nikola Radanović, učenik šestog razreda, na folklor ide oko 6 godina i kaže da mu se puno sviđa jer se na probama koje ne propušta lijepo druže, a njegovo mišljenje dijeli i Helena Apostolov učenica petog razreda, koja trenira 5 godina.

-Druženja su nam jako dobra i sva putovanja su organizovana kako treba, a nastupati pred publikom je čast i to je poseban osjećaj – istakla je Žana Ognjenović, četrnaestogodišnjakinja koja se narodnom igrom bavi već 7 godina.

Dok vrijedno uvježbavaju koreografije, u fočanskom KUD-u se nadaju da će do kraja godine da dobiju nove prostorije u Sportskom centru „Partizan“, što će im omogućiti bolje uslove za rad.

Izvor: Radio Foča