Jošaničani 26 godina vape za pravdom i čekaju da se kazne ubice djece, žena i staraca

U Gornjoj Jošanici kod Foče danas je služen pomen-parastos za 56 mještana, koji su zvjerski ubijeni na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine, kao i za još 17 srpskih boraca iz ovog kraja poginulih tokom posljednjeg rata.

Preživjeli Jošaničani 26 godina se u maju, povodom Ljetnog Nikoljdana, prijsećaju svojih najmilijih, koje su pripadnici Armije BiH iz Goražda mučki ubili dok su proslavljali krsnu slavu.

U napadu 600 muslimanksih vojnika, koji su se ubacili u zaleđe srpske vojske, ubijeno je troje djece- dvogodišnja Danka Tanović, sedmogodišnji Dražen Višnjić i njegova tri godine starija sestra Dragana, te 21 žena i 32 odrasla muškarca, a deset sela je spaljeno i sravnjeno sa zemljom.

Svjedok zločina Dušanka Lalović kaže da je danas poseban dan jer je prisjećanje na nastradale prvi put proteklo uz zvuk zvona spomen crkve Svetih Ćirila i Metodija, koju mještani grade u slavu žrtava nikoljdanskog pokolja.

Ona je istakla da je znak ohrabrenja prisustvo zamjenika glavnog tužioca BiH Stanka Blagića.

“Poseban je osjećaj, a tuga ostaje uvijek ista, jer za zločin u Jošanici niko nije odgovarao. Danas je prvi put ovdje zamjenik tužioca BiH, nadamo se da će se nešto promijeniti, da će prenijeti dio tuge i bola i da će se ovaj slučaj pokrenuti sa mrtve tačke”, rekla je Lalovićeva.

Prvi put na parastosu u Jošanici i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

On je rekao da je zločin u Jošanici, poput stradanja Srba u Sijekovcu i Kravicama, dokaz da posljednji rat nije bio nikakva srpska agresija, već da su Srbi branili svoje pravo da prežive.

“Da nije bilo srpske vojske, ovakvih žrtva kao Jošanica bilo bi ko zna koliko”, naglasio je Ivanić.

On je napomenuo da ne treba odustajati od zahtjeva za kažnjavanje odgovornih za zločin.

“Neće to ići lako, naučili smo već godinama, ali ne treba odustajati, jer kad tad doći će vrijeme kada će odgovorni biti kažnjeni. Treba narod u to da vjeruje, mi svi skupa na tome moramo insistirati, samo treba biti uporan”, poručio je Ivanić.

Jošaničkim žrtvama poklonili su se i ministar porodice omladine i sporta Jasmina Davidović, te ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović.

Savanović je istakao da je odnos prema zločinu civilizacijsko pitanje i da se BiH ne može nazvati državom sve dok postoje različiti pristupi prema nevinim žrtvama.

“Zločin mora da bude kažnjiv, da oni koji su ga počinili podnesu adekvatnu sankciju, nije bitno iz kog naroda zločinac dolazi i prema kome je uradio zločin. To je ono što najviše boli srpski narod i što nas hendikepira, jer ne postoji isti pristup pravosuđa prema zločinu”, rekao je Savanović.

I ove godine oko stotinu Fočaka hodočasnika, među njima najviše mladih i djece, prepješačili su 13 kilometara od spomenika u Foči do spomenika u Gornjoj Jošanici u čast jošaničkih mučenika.

Organizatori parastosa i hodočašća bile su Boračka i Organizacija porodica poginulih boraca i civila opštine Foča.

Izvor: Radio Foča