ISPOVIJEST HRABROG SKIPERA “Nakon što smo izvukli djevojku, oko 20 minuta smo je oživljavali”

Kada sam u rijeci Tari primjetio tijelo odmah sam privukao čamac i izvukli smo djevojku Jelenu Veličković (37) koja nije davala znakove života, uz veliki napor uspjeli smo joj da spasimo.

Ispričao je ovo za Srpskainfo hrabri skiper Dejan Radović koji je sa kolegama iz rafting kluba „Drina-Tara“ Đokom Milekić i Markom Kunarcem spasio Jelenu Veličković iz Beograda.

Nesreća se desila u četvrtak prilikom rafting spusta na rijeci Tari, a Veličkovićeva je još uvek u teškom zdravstvenom stanju.

Radović nam je ispričao da kada su čuli da se prevrnuo čamac da su odmah krenuli u potragu za osobama koje su ispale.

-Svi sem te djevojke uspjeli su isplivati, a mi smo se čamcem spuštali i tražili je. U jednom trenutku primjetio sam veslo, a zatim tijelo djevojke kako pluta rijekom, sa glavom u vodi. Odmah smo privukli čamac i izvukli je, a on nije davala znakove života. Zatim smo čamac privukli obali gde nas je čekala ekipa u kojoj je bila i medicinska sestra – rekao je Radović za Srpskainfo.

Kaže da je reanimacije nesrećne djevojke trajala oko 20 minuta i da je tek tada počela davati znakove života, a oni su u međuvremenu obavijestili policiju, Gorsku službu spasavanja i Hitnu pomoć.

Veličkovićeva je u fočansku bolnicu primljena u sa teškim oštećenjem pluća i smrznuta, nakon što je plutala oko kilometar i po talasima Tare.

Prema našim saznanjima grupa turista iz Srbije na rafting došla u sopstvenoj režiji sa svojim čamcem, kojim je upravljao licencirani skiper iz Pančeva Nenad Miković (36).

U Policijskoj upravi Foča, nakon što su obavili uviđaj, rekli su da za sada nema elemenata krivične odgovornosti skipera.

U fočanskom Udruženju raftera “Tara i Drina” pojasnili su da je grupa turista iz Srbije na Taru došla crnogroskom stranom i da su startovali sa mjesta Brštanovica, što fočanski rafting klubovi u ovo doba godine, kada je visok nivo rijeke, izbjegavaju, već koriste kreću relaciju i kreću sa Graba.

Kako saznajemo, čamac se prevrnuo na najopasnijem buku Borovi i djevojka plutala sve do Graba, gdje su je uočili fočanski rafteri.

Naš sagovornik je pojasnio da su turisti iz Pančeva i Beograda iskusni rafteri, koji su prvaci Srbije u raftingu i učesnici međunarodnih takmičenja.

– Skiper koji je upravljao čamcem posjeduje svjetsku dozvolu za vožnju raftinga i polisu osiguranja. Imali su svu urednu opremu, kacige, odijela, registrovan čamac gumoteks. Najvažnije je da je spasen ljudski život, a mi još jednom apelujemo na turiste da se ne upuštaju sami u rafting, ne poznaju dovoljno bukove i teren, a mnogi od bukova u ovo doba godine su jako opasni – istakao je naš sagovornik.

Stručnu spasilačku pomoć povređenoj Beograđanki pružili fočanski spasioci „Volfa“ i osoblje fočanskog Doma zdravlja.

Izvor: Istokrs.com