Folkloraši iz Šapca, Skoplja, Bečeja i Foče zaigrali “Kolo prijateljstva”

Veliki broj građana prisustvovao je u Foči festivalu „Kolo prijateljstva“, na kojem su uz domaće folkloraše nastupili članovi kulturno-umjetničkih društava „Abrašević“ iz Šapca i „Đido“ iz Bečeja, te Ansambla „Studio folklor“ iz Skoplja.

Osmu godinu u nizu, Kulturno-umjetničko društvo „Foča“ organizovalo je „Kolo prijateljstva“, kojem su prvi put prisustvovali gosti iz Skoplja i Bečeja, dok su Šapčani dugogodišnji učesnici.

Prije sinoćnjeg koncerta, učesnici festivala su, uz muziku i igru, prodefilovali ulicama Foče.

Ljupče Manevski iz skopskog Ansambla „Studio folkor“ oduševljen je atmosferom na festivalu.

„Bilo je to nezaboravno veče i druženje. Koncert je bio prekrasan, bilo je mnogo publike, a nakon koncerta uslijedilo je druženje naših društava, što i jeste naš glavni cilj, da mladi sklapaju prijateljstva. Zahvalio bih se organizatorima i uputio apel gradonačelniku Foče da pomogne da „Kolo prijateljstva“ preraste u vrhunski međunarodni festival sa još više ansambala, da ostavi trag širom Balkana, pa i u Evropi. Ovo je početak druženja, koje će da traje dok smo živi, kako ovdje u Foči, tako i u Skoplju“, poručio je Manevski.

Zadovoljni su i domaćini.

Sekretar KUD-a „Foča“ Saša Stanić kaže da se trude da svake godine imaju nove ansamble.

„Ove godine to su prijatelji iz Bečeja i Skoplja, uz stalne goste „Abrašević“ iz Šapca. Trudićemo se da i ubuduće pravimo ovako lijepe programe za našu publiku. Festival svake godine dižemo na veći nivo i nadamo se da će narednih godina imati dosta više ansambala. Na ovaj način naši članovi se druže i upoznaju i mi ćemo uskoro biti u Bečeju i Skoplju“, rekao je Stanić.

Druženje folkloraša iz Foče, Šapca, Bečeja i Skoplja nastavlja se danas obilaskom Nacionalnog parka „Sutjeska“.

Učesnici „Kola prijateljstva“ prethodno su bili gosti i načelnika opštine Foča Radisava Mašića.

Izvor: Radio Foča