Fočanski pjesnik posvetio rodoljubive stihove ruskim dobrovoljcima

Zbirka rodoljubivih pjesama “Krvavo buđenje Srba” u kojoj fočanski pjesnik Velimir Pajović pjeva o srpskim junacima, izbjeglicama i žrtvama u ratu od 1992. do 1995. godine promovisana je sinoć u Foči.

Pajović, nastavnik ruskog jezika u penziji, opisuje borbu i stradanje srpskog naroda u BiH, a zbirku je posvetio ruskom dobrovoljcu Aleksandru Škrabovu, koji je poginuo na ratištu u Hercegovini, i generalu Ratku Mladiću.

Potresnim stihovima pjesnik govori o padu Srpske Krajine, a posebno teško doživljava stradanja Srba u fočanskim selima Jošanica i Jabuka, kao i NATO bombardovanje Foče 1995. godine.

“Pjesme sam napisao u toku rata i one govore o srpskim zabludama, ljubavima, žrtvama, nasijedanjima na podvale. To je moja slika o ovom ratu”, rekao je Pajović, kome je ovo treća samostalna, a uz dvije zajedničke, ukupno  peta zbirka poezije.

Pjesnik optužuje Evropu za izdaju, a jedinu nadu vidi u Rusiji, ali i u srpskoj slozi.

Poruka knjige je, ističe Pajović, da su Srbi najjači kada se slože.

“Moja poruka je da se Srbi slože, makar u minimumu kada je u pitanju odnos prema druga dva konstitutivna naroda u BiH, inače nam nema opstanka ukoliko se budemo svađali”, naveo je Pajović.

Na promociji u Centru za kulturu i informisanje Foča, osim autora, govorio je i direktor ove ustanove Vladimir Pantović, a Pajovićeve stihove je kazivao pjesnik Drago Vladičić.

Književno veče je upotpunjeno nastupom narodnog guslara iz Foče Milorada Čančara Čaruge.

Izvor: Radio Foča