Fočanski đaci predstavili Slovencima svoje običaje i učili njihove

Učenici i nastavnici Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Foče predstavili su u Sloveniji, u Šentjerneju kod Novog Mesta, običaje svog kraja na završnoj konferenciji međunarodnog „I Tvining“ projekta „Šta su ruke naših baka znale“.

Cilj ovog projekta, u kojem su učestvovale škole iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i BiH, bio je da učenici prije svega upoznaju kulturu, tradiciju i običaje svog kraja, ali i kulturu i običaje drugih zemalja učesnica.

Učenici OŠ „Sveti Sava“ u proteklih godinu dana, koliko je projekat trajao, proučavali su prošlost Foče, stare zanate i običaje, a ovladali su i nekim od vještina izrade ručnih radova, pa su u sklopu radionica pleli, heklali, izrađivali predmete od vunice, koje su izložili na završnoj konferenciji.

U Sloveniju je putovalo 10 učenika, tri nastavnika i direktor škole, a osim što su predstavili rezultate projekta i svoju školu, posebno su se potrudili da predstave i grad iz kojeg dolaze.

Na izložbi posvećenoj projektu, fočanski školarci su dio svog izložbenog štanda posvetili Foči, a iskoristili su priliku i za podjelu promotivnog materijala Turističke organizacije Foča.

U druženju sa domaćinima, đaci iz Foče mogli su da se upoznaju sa slovenačkim običajima- učili su njihov folklor, pekli ukrasno tijesto na slovenački način, izrađivali suvenire u obliku šentjernejskoj petelina (pijevca), igrali se tradicionalnih igara.

U školi ističu da su se učenici i nastavnici iz Slovenije vratili puni lijepih utisaka, te da zahvalnost duguju i opštini Foča, koja je obezbijedila dio sredstava za prevoz.

Ranije ove godine, u februaru, u sklopu istog projekta, grupa učenika i nastavnika iz Slovenije boravila je u Foči.

Izvor: Radio Foča