Foča uskoro u popularnom serijalu “Sasvim prirodno”

Nadaleko poznati ljubitelj prirode i autor RTS-ovog serijala “Sasvim prirodno” novinar Jovan Memedović snimajući kadrove za niz emisija o ekologiji i prirodnim ljepotama rijeke Drine, od njenog izvorišta do ušća u Savu, posjetio je Foču i oglednuo se u njenim prirodnim bogatstvima.

Prve kadrove ovih dana snimio je upravo nadomak Foče, na mjestu gdje počinje Drina svojevrsni biser ovog dijela Evrope.

Memedović i ekipa spustali su se bukovima Drine u kajacima i rafting čamcima od mjesta gdje Drina nastaje, spajanjem Pive i Tare, sve do Auto kampa “Drina”.

Autor popularnog serijala fokusirao se na ekološki aspekt Drine, odnosa čovjeka koji živi na obalama Drine prema ovoj prelijepoj rijeci, kao i prirodne ljepote nanizane cijelim njenim tokom.

Kroćenje njenih bukova i krstarenje čamcima i brodićima posljednjih godina sve privlačniji su turistički proizvod gostima iz cijelog svijeta koji rado svraćaju u ove krajeve. Dobrano je to poznato Memdoviću koji svoje godišnje odmore redovno provodi na rijeci Drini, a ovom prilikom o turističkim potencijalima Foče i svime onim čime ova lokalna zajednica može da se podiči, kada je u pitanju turizam, razgovarao je sa načelnikom opštine Radisavom Mašićem.

-Govorio sam o potencijalima Foče, prirodnim i svim njenim resursima kojima raspolaže uz rijeku Drinu i uopšte o onome po čemu je drugačija od ostalih opština. Riječ je o vrlo važnom projektu, o popularnom serijalu koji je vrlo gledan i koji se emituje na Radio-televiziji Srbije i satelitskim kanalima koje prati skoro čitav svijet i vrlo je važno Foču gledati u ovako jednom ozbiljnom projektu, to je najbolja prezentacija ovog kraja-rekao je Mašić.

Mašić je Memedovića upoznao o projektima koje Foča realizuje, a koji se dobrim dijelom odnose na ekologiju i zaštitu životne sredine.

-Mi smo vec u oblasti ekologije uradili prvu fazu vodovoda, radimo sada projekat za drugu fazu, a onda treću čime ćemo otpadne vode, fekalne i oborinske vode koje nažalost završe u Drini kanalisati, kolektorima prečišćavati, tako da će u dogledno vrijeme iz Foče u Drinu biti vraćena čista voda-kazao je Mašić.

Učešće Foče u dokumentarnom putopisno-zabavnom serijalu “Sasvim prirodno” u opštinskoj TO vide kao snažnu medijsku promociju ove lokalne zajednice.

-Jovan Memedović, osim ekologije i zaštite životne sredine, snima ljepote rijeke Drine, sve ono što ona nudi, priča o izuzetnom ovdašnjem krajoliku i pejzažima, tako da je to veoma ozbiljna promocija i hidrološkog i turističkog potencijala. Ogroman broj gledalaca prati njegove emisije što je u medijskom smislu i promociji Foče za nas veoma značajno-smatra Ljeposava Đajić, direktor TO Foča.

Memedović je iz Foče nastavio ekspediciju niz Drinu snimajući novi serijal koji će pred gledaocima biti već od septembra.

Izvor: Radio Foča