Foča slavi Svetog Nikolu; Nije sila u broju- već u vjeri

Fočanski Hram Svetog Nikole i opština Foča danas su, liturgijom, lomljenjem slavskih kolača, tradicionalnom litijom i pomenom srpskim borcima, proslavili krsnu slavu – Prenos moštiju Svetog Nikole.

Protjerej stavrofor Nenad Tupeša podsjetio je u besjedi okupljenim vjernicima da se u Hramu Svetog Nikole liturgija služi od 1857. godine.

„Hram stoji ovdje kao vjerni svetionik, koji ima upravo tu luču Svetog Nikole, koja se nikada ne gasi nego osvjetljuje sve nas koji u ovom gradu živimo, što je velika privilegija i blagoslov. Ove godine, naravno, zbog dobro poznatih okolnosti slavimo skromnije, ali ništa manje svečano i ništa manje molitveno nego prethodnih godina. Nije sila u broju, nego je sila u vjeri i kvalitetu“, poručio je Tupeša.

On je naglasio da je Sveti Nikola bio veliki borac za čistotu vjere, čuven po svom milosrđu, koji i danas uči vjernike da budu u pravilu vjeru, krotki i milosrdni.

Nakon što je svečana  litija prošla gradskim ulicama, zadržavajući se na više mjesta da se pročitaju molitve i odlomci iz Jevanđelja, kod Centralnog spomenika služen je pomen poginulim srpskim borcima i civilima iz posljednjeg građanskog rata, a zatim je slavski kolač slomljen i u zgradi opštine.

Načelnik opštine Radisav Mašić čestitao je Fočacima slavu uz želju da se radost slavske liturgije prelije i u njihove domove.

„Da Sveti Nikola bude naš zaštitnik, da nas svake godine okuplja u radosti  i da nam podari blagost i dobrotu“, rekao je Mašić.

On je napomenuo da su ove godine okolnosti uslovljene, tako da su ovakvi sadržaji ograničeni brojem ljudi, ali da je ispoštovana suština, a to su molitva na liturgiji, slavski kolač, žito i svijeća uz osvećenje gradskih ulica i pomen za poginule borce.

Zbog mjera zaštite od virusa korona, ove godine je izostala svečana akademija, koja se tradicionalno organizuje dan uoči slave.

Izvor: Radio Foča