Evropska unija nastavlja finansiranje projekata prekogranične saradnje

U Foči je danas održana promocija Programa prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore koji se finansira sredstvima Evropske unije. U okviru drugog programa naredne godine otvoriće se treći poziv za lokalne zajednice i neprofitne organizacije za finansiranje projekata sa partnerom iz Crne Gore.

U programu prekogranične saradnje BiH i Crne Gore IPA 2014-2020 učestvuje 56 opština u Bosni i Hercegovini i 14 u Crnoj Gori, među kojima je i opština Foča.

Opšti cilj programa je ubrzanje zajedničkog održivog razvoja prekogranične oblasti, a prioriteti programa su zapošljavanje, zaštita životne sredine i razvoj turizma, kulturne i istorijske baštine.

Za ovaj program, u kojem su već završena dva javna poziva a u narednoj godini slijedi i treći poziv, Evropska unija obezbijedila je 8. 400.000 evra dok učesnici programa, projekat koji je dobio podršku Evropske komisije, finansiraju sa 15% sredstava, kaže šef Službe za programe teritorijalne saradnje Direkcije za evropske integracije BiH Nada Bojanić.

„Cilj nam je da informišemo potencijalne aplikante o mogućnostima koje pruža ova program. Otvorena je mogućnost za projekte iz oblasti zapošljavanja, turizma i zaštite životne sredine. Obavezno je da se ovi projekti sprovedu na području ovih lokalnih zajednica koje su obuhvaćene u programskoj oblasti“.

Dodaje da je neophodno da sve lokalne zajednice i organizacije iz BiH koje apliciraju za finansiranje projekata imaju partnera u Crnoj Gori, kao bi projekat bio validan, te da ova saradnja mnogo znači opštinama i gradovima, prije svega zbog razvoja ljudskih resursa:

„Da bi aplicirali na projekte morate imati jednog ili više partnera iz Crne Gore. Međutim dešavalo se da brojni projekti ne prođu jer ne ispunjavaju uslove Evropske unije, i mi smo u prethodnom periodu radili obuke projektnih timova u dvije faze. Prva faza je obuka kako da napišu projektnu notu, a ako ona zadovolji kriterijume, slijedi obuka za pisanje kompletnog projekta kako bi se on finansirao iz sredstava EU“.

NOVA ŠANSA ZA RAZVOJ TURIZMA U PLUŽINAMA I FOČI

Opština Foča je zajedno sa opštinom Plužine već predala projektni prijedlog „Turizam, Adrenalinska i Rafting Avantura – TARA“, vrijednosti 500.000 evra, čiji je cilj doprinijeti povećanju broja turista u Plužinama i Foči. Saradnici na ovom projektu su fočanska Turistička organizacija i Park prirode „Piva“.  Ovaj prijedlog je predat u okviru drugog poziva i Evropska komisija još nije odlučila da li će ga finansirati, a opština Foča planira aplicirati i na treći poziv, kaže načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Branka Salamadija:

„U skladu sa Strategijom razvoja opštine Foča mi imamo dosta projekata sa kojima možemo aplicirati. Aplicirali smo u drugom pozivu i čekamo odgovor, a sigurno ćemo aplicirati i na treći poziv jer imamo samo lijepa iskustva iz prethodnih projekata prekogranične saradnje“.

Opština Foča je u prethodnom periodu već sprovela dva projekta prekogranične saradnje sa opštinom Plužine , a učestvovala je i u projektu „Podrška razvoju eko turizma u NP Sutjeska“, koje je finansirala Evropska unija.