Elektronskim registrom do boljeg poslovnog ambijenta i novih investitora

U Foči je danas ozvaničen početak implementacije projekta privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja na lokalnom nivou – LIFE kojim će biti uspostavljen elektronski registar administrativnih postupaka, u svrhu poboljšanja poslovnog okruženja, konkurentnosti i privlačenja novih investicija. Projekat provodi Međunarodna finansijska korporacija , članica Grupacije Svjetske banke, u saradnji sa Britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini.

Opština Foča će ovim projektom dobiti usaglašen registar administrativnih postupaka, koji će olakšati rad zaposlenima, smanjiti troškove poslovanja privrednicima, te ubrzati proces izdavanja saglasnosti i uvjerenja.

Poseban akcenat biće stavljen na unapređenje poslova u vezi sa izdavanjem građevinskih dozvola, gdje će se provoditi aktivnosti na uspostavljanju takozvanog jednošalterskog sistema rada.

To će u praksi značiti da investitor na jednom mjestu predaje zahtjev i osnovnu dokumentaciju u vezi sa samim projektom i lokacijom, a nakon toga opštinska administracija postupak provodi po službenoj dužnosti, pribavlja saglasnosti različitih službi i neophodnu dokumentaciju i na taj način značajno rasterećuje investitora.

Sve ovo donosi najviše olakšica budućim investitorima, ali i poboljšava ukupan poslovni ambijent jedne lokalne zajednice, pojašnjava Ruvejda Aliefendić, menadžer projekta ispred Grupacije Svjetske banke.

-Ovo znači okretanje opštine privredi i privrednicima, povećanje transparentnosti, dalji rad na smanjenju vremena i papirologije. Dosadašnji efekti na drugim mjestima su pokazali značajne pomake – smanjenje troškova i vremena koje je privrednicima potrebno, jer uvođenjem novog registra unaprijed se vidi šta investitora očekuje u opštini-rekla je Aliefendićeva.

U opštinskoj upravi već je u toku obuka uposlenih za efikasnu realizaciju projekta koja će trajati do kraja godine. Veliki značaj implementacije projekta “Life” u opštini vide u činjenici da će Svjetska banka na svojim forumima prezentovati lokalne potencijale.

-Od Svjetske banke, pored ostalog, dobićemo prostor u medijima i na njihovom sajtu i mogućnost da se kapaciteti i sve što naša opština nudi za investiranje plasira na odgovarajućem nivou-načelnik opštine Foča, Radisav Mašić.

Projektom LIFE, u protekle dvije godine, uspješno su provedene reforme u 11 opština, širom BIH . Projektne aktivnosti, u opštini Foča, zajedno sa još sedam opština, trebale bi se realizovati do kraja ove godine.

Izvor: Radio Foča