Dom zdravlja Foča: Ograničiti lične kontakte i boravak na mjestima sa većim brojem ljudi

Na teritoriji opštine Foča nema potvrđenih ni sumnjivih slučajeva oboljenja od novog virusa korona, dok se u kućnoj izolaciji nalazi pet osoba koje su doputovale iz zemalja u kojima su potvrđeni slučajevi infekcije virusom korona, saopšteno je iz fočanskog Doma zdravlja.

-Zdravstveno stanje osoba koje su u izolaciji prati se svakodnevno, svi su bez simptoma i osjećaju se dobro. U prethodnom periodu za četiri osobe prestala je mjera kućnog nadzora u trajanju od četrnaest dana-navodi se u saopštenju.

Iz Doma zdravlja su apelovali na osobe koje su u prethodnih četrnaest dana boravile u nekoj od zemalja u kojima su registrovani slučajevi obolijevanja, te osobe koje su na privremenom radu u tim zemljama, a koji dolaze svojim kućama  ili u posjetu rodbini, da se isključivo telefonskim putem jave svom porodičnom doktoru, Službi hitne medicinske pomoći ili Higijensko-epidemiološkoj službi, kako bi dobili sve potrebne informacije i smjernice.

-Naglašavamo da ne treba da dolaze u zdravstvenu ustanovu, kako bi se spriječila transmisija na ostale građane, pacijente i zdravstvene radnike-apelovali su iz Doma zdravlja.

Građane podsjećaju na važnost pridržavanja preventivnih mjera u smislu održavanja lične higijene – adekvatno pranje ruku, provjetravanje prostorija i izbjegavanje nepotrebnog dolaska u ustanove kolektivnog okupljanja.

-Preporučuje se građanima Foče da izbjegavaju putovanje u zemlje u kojima su već potvrđeni slučajevi novog virusa korona i sugeriše ograničavanje ličnih kontakata i boravka na mjestima sa većim brojem ljudi-ističe se u saopštenju Doma zdravlja.

Građanima je posebno upućen apel da ne podliježu panici i ne vjeruju neprovjerenim informacijama, jer službe Doma zdravlja, a prvenstveno Higijensko-epidemiološka služba, provode sve mjere koje su propisale nadležne institucije, sa kojima se svakodnevno odvija dobra međusobna koordinacija.

Izvor: Radio Foča