Đogo okupljenim Nikšićanima: Borićemo se za svetinje Svetim Vasilijem i Petrom

U Crnoj Gori sada se brani i uspostavlja pravoslavlje u cijelom njegovom biću, a srpski narod nema rezervnih svetinja da bi ih poklanjao, kao što nema rezervnog Kosova, ni rezervne Crne Gore. Ovim riječima obratio se sinoć učesnicima litije u Nikšiću, protojerej-stavrofor Darko Đogo, profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” u Foči. Đogo se obratio na gradskom Trgu u Nikšiću koji je bio mali da primi sve vjernike koji su bili na molebanu u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog, a potom prošli ulicama grada.

Profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči, koji je jedan od brojnih intelektualaca iz regiona koji su potpisali Apel za odbranu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, istakao je kako nije mogao da ne dođe, jer kad god je narodu u Hercegovini i Republici Srpskoj bilo teško, Nikšićani su bili prvi koji su pritekli u pomoć.

-Ovo je samo malo uzdarje za sve ono što su Nikšićani dali i dan danas daju za Republiku Srpsku. Došao sam istim onim stazama kojima je kroz čitavu istoriju, kroz Pećku patrijaršiju prohodilo mnogo ljudi, a među njima najprvi Sveti Vasilije Ostroški. Staze koje je on proputio nikada niko zapriječiti neće. Svi smo uz vas braćo, a rekao bih da nema više “vas” i “nas” , svi smo “mi”, a kada kažem mi, to je čitav pravoslavni svijet-rekao je Đogo.

Nemojmo nikad da pristanemo na to da nas lažu, da nam kažu da je ovo pitanje kojoj će crkvi da pripadaju svetinje. Nemaju dvije crkve, postoji samo crkva i necrkva, a svetinje po prirodi svojoj mogu pripadati samo crkvi, poručio je Đogo i dodao:

-Ne branimo mi nikome ništa. Današnji čovjek ima različite svetinje, nekom je svetinja kafana, nekom diskoteka, nekom korzo, nekom tržni centar, pa dok kupuje svome bogu služi. Mi ništa od toga ni od koga ne tražimo. Mi samo nećemo da naše svetinje budu kafane, restorani, tržni centri, da budu gnusobe opustošenja neke drugačije religije. Mi na to nikada ne možemo pristati-istakao je Đogo.

Đogo je naglasio da svi oni koji ne razumiju svetinje, za okupljanje vjernog naroda i litije misle da su šetnje, naglasivši da su to oni ljudi koji ne znaju ni šta je liturgija i da nisu ni minuta nikad na Božjoj službi bili.

-Pa im nije jasno da što više Božje službe i Božjeg naroda ima, to je više snage u nogama, to je više volje da se ova služba produži, jer to nisu samo litije, već linije duhovne odbrane, časti i obraza i poštenja i čestitosti Svetosavskog i Njegoševskog etosa, svega onoga na čemu smo odrasli. Zato braćo znam da se nikada nećete umoriti dokle god se ne urazume oni koji su razum izgubili i dokle god ne postane i na papiru napisano i svakome jasno da su svetinje Crkve Svete, Pećke i Svetosavske-rekao je Đogo.

Prema Đogovim riječima, prvoslavni srpski narod zbraćen u litijima nema rezervnih svetinja, nema rezervne Sopoćane, Dečane, rezervnog Ostroga i Cetinjskog manastira, kao što nema ni rezervnog Kosova ni rezervene Crne Gore.

– Poklanjali smo mi i jezika i država. Ne smijemo više, nestalo je više da se poklanja drugome, nego ćemo se boriti Svetim Vasilijem i Petrom-poručio je Đogo.

Procjene Mitropolije crnogorsko-primorske govore da je na molebanima i litijama u gradovima Crne Gore sinoć bilo oko 140.000 ljudi. Sve litije protekle su mirno i dostojanstveno.

Na svim okupljanjima pročitana je poruka Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori u kojoj se ističe da protesti, molebani i litije neće prestati dok ne bude povučen protivustavni Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Izvor: Radio Foča

https://youtu.be/eNQocKwsMP8