Dječji vrtić na meti vandala – uskoro postavljanje nadzornih kamera

Proteklih dana na meti vandala našle su se sprave u dječjem vrtiću u fočanskom naselju Donje Polje. Igralište koje se nalazi u Svetosavkoj ulici u Foči, a koje je prošle godine obnovljeno zahvaljujući sredstvima Bugarske Vlade, uništili su za sada nepoznati počinioci.

Uništavanje dječjih igrališta česta je pojava u Foči, a ovoga puta uništeni su rekviziti u dječjem vrtiću u naselju Donje Polje.

Komunalni policajac, Mladen Pipović navodi da su izašli na teren po pozivu građana i zatekli uništenu vrtešku sa ljuljaškama, dvije u potpunosti uništene ljuljaške, metalnu klackalicu izvaljenu iz osnove, ošećene drvene kućice, te primjetili i nedostatak tobogana.

Građani Foče koji svakodnevno dovode djecu u dječiji vrtić ogorčeni su poslednjim dešavanjima. Stanovnik Donjeg Polja, Njegoslav Elez smatra da se vandalima može stati u kraj samo strožjim kontrolama.

-Rješenje je da se stave kapije ili da se zaposli noćni čuvar. Ovo je stvarno sramota. Uništeno je jedno lijepo dječje igralište, a sada je već neupotrebljivo. Sve što je valjalo su uništili – smatra Elez i dodaje da podržava uvođenje video nadzora na prostoru vrtića.

Iz nadležnog opštinskog odjeljenja ističu da ovo nije prvi slučaj vandalizma u dječijem vrtiću u Donjem Polju i dodaju da ne mogu da stignu da urade popravke, koliko, za sada nepoznata lica oštećuju prostore predviđene za igru djece.

Našelnik opštinskog odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju, Gordan Drakul kaže da su sa načelnikom Foče, Radisavom Mašićem dogovorili uvođenje video nadzora , kao i da se popravi ograda igrališta kako bi bilo moguće u večernjim satim da se vrtić zaključava.

Pored nedavno uništenih rekvizita u najvećem dječjem vrtiću i u ostalim fočanskim naseljima slika je poražavajuća. Uništene klupe, klackalice, tobogani i poropratni rekviziti česta su slika. Iz opštine najavljuju da će u skorije vrijeme tu sliku da promijene.

-Mi smo obišli i ostala polomljena igrališta u naselju Lazarevo, na području Gornjeg Polja i u naselju Brod na Drini i u dogovoru sa Komunalnim preduzećem “Komunalac” saniraćemo postojeća oštečenja, a u planu je nabavka novih rekvizita – kaže načelnik odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju, Gordan Drakul

Dječiji vrtić u Svetosavkoj ulici obnovljen je prošle godine zahvaljujući sredstvima Vlade Bugarske od 30 hiljada maraka, a vandalski čin lomljenja rekvizita za igru djece prijavljen je policiji.

Izvor: Radio Foča