Deveti odred Specijalne brigade policije dao nemjerljiv doprinos izgradnji RS

Polaganjem vijenaca i parastosom na centralnom spomeniku palim borcima i civilima u proteklom ratu u Foči su juče obilježene 23 godine od formiranja Devetog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske.

Veterani ovog odreda, koji je u Foči formiran u maju 1995.godine, prisjetili su se preminulih kolega, ali i slavnog ratnog puta ove jedinice. Dali smo sve što smo mogli za odbranu RS, poručili su veterani.

-Možemo da budemo ponsoni na ovaj odred koji je imao ključnu ulogu u završnim ratnim operacijama. Pokazali su izuzetnu hraborost i domišljatost na teško pristupačnim terenima Treskavice i širom drugih ratišta i oslobodili značajne predjele i kvote-rekao je veteran odreda Zoran Vuković.

On je dodao da se po završetku rata ovaj odred smjestio u spomen-kompleks na Tjentištu kod Foče.

-U tom periodu smo radili na rehabilitaciji tog kompleksa, uređivali bazen i ostale kulturno-istorijske i monumentalne vrijednosti sačuvali od daljeg propadanja, tako da smo i pored borbenih aktivnosti i tog udjela doprinijeli i u izgradnji RS-dodao je Vuković.

Deveti odred među elitnim je brigadama koje je Republika Srpska imala, a koja je dala nemjerljiv doprinos u njenom stvaranju i zaštiti stanovništva i teritorije, poručio je Ljubiša Borovčanin, penzionisani general VRS i zamjenik ratnog komandanta Specijalne brigade policije RS.

-Pored godišnjice formiranja ovog odreda, mi smo se danas sjetili i pomenuli sve poginule naše kolege i pripadnike odreda, i to je ono što je najdragocjenije, zbog čega smo  dužni da se sa pijetetom i poštovanjem sjećamo tih mladića koji su svoj život žrtvovali da bismo danas mi živjeli u svojoj državi koju imamo i trebamo da dograđujemo i uređujemo onako kako zaslužuje-rekao je Borovčanin.

Specijalna brigada policije Republike Srpske formirana je 1992. godine, a njen Deveti odred od osnivanja 1995. godine, postojao je pet godina.

Izvor: Radio Foča