Dan studentskih nauka u Foči: Naučno istraživanje najbolji transfer znanja

Predstavljanjem naučno-istraživačkih radova studenti Medicinskog fakulteta u Foči prvi put su obilježili Dan studentskih nauka skrenuvši pažnju javnosti na važnost nauke u društvu, stručnog usavršavanja i obrazovanja.

Deset studenata studijskih programa Medicina i Stomatologija u čitaonici Studentskog doma prezentovali su svoje istraživačke i kreativne naučne radove sa kojima su u proteklih godinu dana učestvovali na različitim međunarodnim i domaćim kongresima.

Dječija i preventivna stomatologija, plastična rekonstruktivna hirurgija, histologija i embriologija i anesteziologija oblasti su koje su studenti naučno istraživali. Jedan od radova predstavio je i student prve godine Medicinskog fakulteta Arsen Pavlović, koji smatra da se kroz pisanje stručnih radova najbolje ostvaruje interes nauke i njeno stavljanje u prvi plan.

-Pisanje radova može samo da doprinese studentima, tako da bih svima preporučio da istražuju, bave se naukom, jer je to jedno predivno iskustvo, a i dobar iskorak u budućem usavršavanju-smatra Pavlović.

Kroz nastavno i vannastavno istraživanje i mentorstvo profesora studenti su napravili prave male naučne radove iz različitih predmetnih oblasti predstavljajući Medicinski fakultet u najboljem svjetlu i pokazujući širom Evrope dobre rezulatate u naučnom istraživanju.

-Dosta naših studenata učestvuje na kongresima u evropskim zemljama, a jedan od naših studenata svoj naučni rad predstavio je u Varšavi i naš način pisanja tih radova, a to je upravo najbolji način razmjene iskustava sa kolegama i pravljenje mostova između različitih država u oblasti nauke i obrazovanja-rekao je Slavko Malešević, predsjednik Sekcije za naučno-istraživački rad Medicinskog fakulteta u Foči.

Studenti imaju za cilj da ovakvi skupovi prerastu u domaće, a potom internacionalne. Ohrabrenje i podršku u naučnom i istraživačkom radu nesebično im pružaju profesori i stručni saradnici Medicinskog fakulteta.

-Bez nauke nema znanja, nema prave nastave, a nema ni adekvatnog tretmana naših pacijenata, što ide jedno sa drugim, Osim toga student ohrabrujemo i da sebe vide u naučnim vodama, na našim univerzitetima, a ne da odlaze na strane univerzitete i tamo odnose našu domaću pamet- rekla je Biljana Mijović, prodekan za nauku i istraživanje Medicinskog fakulteta.

Medicinski fakultet može se pohvaliti i Centrom za biomedicinsku nauku u kojem svakodnevno doktoranti, ali i studenti, u savremenim laboratorijama vrše ozbiljna istraživanja pod rukovodstvom kompetentnih nastavnika.

Izvor: Radio Foča