„Čuvari koplja Svetog Đorđa” u Fočanskoj kući

Centar za kulturu i informisanje Foča organizuje izložbu slika „Čuvari koplja Svetog Đorđa”, čiji je autor akademski slikar Dragan Bartula iz Loznice.

Izložba na kojoj će, pored autora, govoriti Slobodan Ristović, pjesnik i likovni kritičar iz Užica, biće postavljena u galeriji Fočanske kuće.

U Fočanskoj kući Bartula će se predstaviti sa slikama iz postavke „Čuvari koplja Svetog Đorđa”, čiji su motivi iz davnih vremena, a kritičari ističu da umjetnik “vrelu žeđ gasi bojama, štiti se platnom i govori slikom“.

Ciklus slika „Čuvari koplja Svetog Đorđa” personifikacija su putovanja umjetnika ka otkrovenju i znanju, nastale na mitu, legendi i predanjima.

Dragan Bartula rođen je 1959.godine u Sokocu. Osnivač je Galerije „Mina Karadžić” u Loznici. Član je Udruženja likovnih umjetnika Srbije i istočne Hercegovine, Udruženja likovnih stvaralaca Šapca, i Umjetničkog bratstva manastira Dobrun.

Bartula je u zemlji i inostranstvu samostalno izlagao 57 puta, aktivno je učestvovao na preko 150 kolektivnih izložbi, a istovremeno je bio učesnik na preko sto likovnih kolonija i saborovanja u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Loznici.

Otvaranje je zakazano za petak, 25.oktobar, u 19.00 časova.

Izvor: Radio Foča