Budući ljekari u misiji: Igrom uklanjaju dječiji strah od bijelih mantila

Studenti Medicinskog fakulteta iz Foče danas su u vrtiću “Čika Jova Zmaj” zajedno sa djecom “liječili” njihove igračke, sa namjerom da ih kroz igru oslobode straha od bijelog mantila, špriceva, zavoja, stetoskopa i drugog medicinskog materijala.

Edukativno-zabavna igra dio je projekta “Bolnica za bubamare”, koji je osmislio Komitet za međunarodnu razmjenu studenata Republike Srpske iz Banjaluke-SaMSIK.

U improvizovanim mini ambulantama u dvorištu vrtića mališani su od studenata u bijelim mantilima dobili i savjete o zdravim životnim navikama, a kroz igru i liječenje sticali znanja o značaju odlaska kod ljekara i pozitivan utisak o bolnicama i humanoj ulozi medicinara.

-Cilj je na zanimljiv način kod mališana uzrasta od tri do pet godina ukloniti strah od ljekara , a istovremeno i nama je ovo značajno iskustvo za budući rad sa pacijentima, a jednog dana i sa djecom- rekla je koordinator projekta, student pete godine Medicinskog fakulteta, Jasna Stančić.

Djeca koja su učestvovala u “Bolnici za bubamare” dobila su od “ljekara za igračke” diplome za pokazanu hrabrost i vještinu.

Studenti Medicinskog fakulteta, koji sui  članovi Lokalnog komiteta SaMSIK, istu posjetu organizovali su ranije  u fočanskoj igraonici “Zvjezdica”.

Izvor: Radio Foča