Apel turistima: Na Taru samo sa provjerenim i registrovanim rafterima

Povodom nedavne nesreće na Tari u kojoj je djevojka iz Beograda teško povrijeđena, fočansko Udruženje rafting klubova „Tara i Drina“ oglasilo se saopštenjem kojim je pozvalo turiste da na rafting ne idu u sopstvenoj režiji niti u sumnjivim organizacijama.

Fočanski rafteri skrenuli su pažnju svim gostima koji žele da dođu na rafting rijekom Tarom, za koji ističu da je najljepši i najtraktivniji vid aktivnog odmora u Evropi, da prilikom rezervacije odaberu provjerene i registrovane rafting klubove koji se već decenijama bave ovom vrstom turističke usluge.

„Povod za ovo saopštenje je nedavna nezgoda na rijeci Tari u kojoj je povrijeđena djevojka iz Beograda, koja je na rafting došla sa grupom u sopstvenoj režiji. Nezgoda se desila na dijelu Tare koji počinje od Brštanovice i koji se 10 do 15 dana u maju smatra previše opasnim, zbog čega rafting klubovi iz Foče rafting spust organizuju na dionici rijeke Tare koja je kraća za oko dva do tri kilometra u danima dok traje visoki vodostaj“, navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja „Tara i Drina“ podsjećaju da se u proteklih desetak godina desilo nekoliko nezgoda na rijeci Tari u toku rafting ili kajak spusta, a da su učesnici nezgoda svaki put bili ili ljudi koji su na Taru došli u sopstvenom aranžmanu, bez lokalnih vodiča, ili su došli u aranžmanu nekih klubova koji nisu iz Foče i koji tu aktivnost ne rade registrovano.

„Rafting klubovi iz Foče se ovim poslom bave dugo, i naši vodiči su momci koji praktično svaki dan provode na rijeci Tari, svakodnevno pravimo procjene o bezbjednosti na vodi a rute prilagođavamo trenutnim uslovima raftinga. Takođe, činimo sve da ispunimo sve najviše bezbjednosne standarde i učinimo ovaj vid odmora bezbjednom avanturom za naše goste. Prije početka sezone 2019, Udruženje rafting klubova iz Foče je sopstvenim sredstvima izgradilo put na polaznu tačku na mjestu Grab, par kilometara nizvodno od Brštanovice, i ta polazna tačka se koristi kao alternativni start ture u slučaju visokog vodostaja“, istakli su fočanski rafteri.

Oni su dodali da je Udruženje dobilo obeđanje od ministra turizma Republike Srpske Dragice Kovač da će ovo ministartvo finansirati izgradnju te dionice puta, koji je, kako ističu, već sada direktno spasao jedan život.

Izvor: Radio Foča