stipendije-header-650x291

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske objavilo je četiri konkursa za dodjelu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Srpskoj i jedan konkurs za dodjelu stipendija studentima studija u inostranstvu.

Studenti koji studiraju u Republici Srpskoj dobijaće 200 KM na mjesečnom nivou, a oni koji studiraju u inostranstvu za prvi ciklus 2.000 KM, drugi 2.500 KM, a treći ciklus studija 3.000 KM na godišnjem nivou.

U kategoriji uspješnih studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa studija biće dodijeljeno 730 stipendija, u kategoriji ostalih studenata prvog ciklusa 236, studentima sa invaliditetom prvog, drugog i trećeg ciklusa studija koji ostvaruju dodatak za pomoć i njegu drugog lica 15, dok će studentima prvog ciklusa studija sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama Srpske biti dodijeljeno 19 stipendija.

Konkursi će biti otvoreni 30 dana, odnosno do 18. decembra.

Ministarstvo je za ovu godinu isplatilo sedam stipendija za studente koji studiraju u Srpskoj, dok je osma spremna za isplatu, a sve će biti isplaćene do kraja budžetske godine, saopšteno je iz resornog Ministarstva.

Studenti prvog, drugog i trećeg ciklusa studija koji studiraju u inostranstvu na studijskim programima koji se ne izvode u Srpskoj, trebaju imati položene ispite iz prethodnih godina studija sa prosječnom ocjenom devet. Najniža prosječna ocjena koju studenti treba da ostvare da bi konkurisali u kategoriji uspješnih studenata je 8,5, dok je najniža prosječna ocjena koju studenti sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama treba da ostvare osam. U kategoriji ostalih studenata prvog ciklusa studija najniža prosječna ocjena koju studenti treba da ostvare je 7,50.

Pravo na stipendiju mogu ostvariti i studenti prvog ciklusa studija koji studiraju u Federaciji BiH na studijskim programima koji se ne izvode na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj.

Uslov za studente sa invaliditetom prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica je da nisu obnovili upisanu godinu studija.

Pravo da konkurišu imaju i brucoši koji su tokom srednjoškolskog obrazovanja osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim olimpijadama na kojima učenici iz Republike Srpske imaju pravo učešća na konkursu.

Sve informacije o konkursima dostupne su na internet stranici Vlade RS.

Izvor: Radio Foča