IMG_2414

Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, koji se obilježava 15.oktobra, OO Crvenog krsta danas je Međuopštinskoj organizaciji  slijpih i slabovidih lica Foča donirala pakete pomoći. Tokom godine OO Crvenog krsta nastoji da ne  zaboravi članove Međuopštinske organizacije  slijepih i slabovidih lica . Nekada je to pomoć u vidu higijenskih ili prehrambenih  paketa, nekada poziv na preventivni zdravstveni pregled koji se bar jednom godišnje realizuje u prostorijama Crvenog krsta.

Koordinator programskih aktivnosti Biljana Đerić kaže da OO Crvenog krsta nastoji da podrži rad Međuopštinske organizacije slijepih i slabovidih lica Foča.

„Najmanje jednom do dva puta godišnje dođemo i donesemo neke simbolične poklone. Obično to bude 3. decembar, Dan osoba sa invaliditetom. Nastojimo da utičemo i na poboljšanje njihovog zdravlja radeći prevenciju zdravlja“, kaže Đerićeva.

Mnogi su problemi sa kojima se hrabro bore slijepa i slabovida lica, ne samo u našoj sredini već na cijelom području RS. Kako bi svoje materijalno stanje popravili u organizaciji rade na izradi projekata i apliciraju prema nadležnim ministarstvima.   Predsjednica udruženja Dara Đajić kaže da im svaka pomoć i  posjeta mnogo znači.

„ Naša organizacija kao i sve organizacije slijepih i slabovidih lica na području RS Dan bijelog štapa obilježava skromno.  Iako se Dan bijelog štapa obilježava 15. oktobra mi smo odlučili da to bude danas. Nismo upriličili druženje sa našim članovima već samo podjelu higijenskih paketa. Posjetio nas je Crveni krst i donirao nam je 16 higijenskih paketa kao i određenu količinu sokova i keksa“, kaže Đajićeva.

Savez slijepih RS ove godine obilježava 25 godina postojanja i rada . Na svečanoj sjednici koja je održana u Banja Luci,  deset organizacija dobilo je priznanja za uspješan rad  i uručene su im  povelje. Jedna od njih je i Međuopštinska organizacija slijepih i slabovidih lica Foča.

Izvor: Radio Foča