21931571_10212683144667163_1510462036_o

Predstava Ž.B.P. Molijera „Tvrdica“ Milanovačkog pozorišta, rađena u režiji Branka Kneževića, izvedena je sinoć u Gradskom pozorištu Foča. Brojna glumačka ekipa iz Gornjeg Milanovca je pri prvom igranju u Foči oduševila publiku, što je na kraju nagrađeno snažnim ovacijama.

Iako je komad napisan 1668. godine, i danas je svjež i aktuelan, što potvrđuje iskustvo režisera i glumca Branka Kneževića. Prema njegovim riječima, bilo je zahtjevno na scenu postaviti najpoznatiju i najigraniju Molijerovu komediju, ali je njihovo pozorište sazrelo za taj poduhvat.

„Dugo smo se pripremali za ovu predstavu jer ansambl koji nije radio na svim elementima koji čine glumački deo posla ne može i ne sme da se upusti u takvo nešto, zato što to podrazumeva i govor, i scenski izraz i kretnju, i scenografiju i kostime, znači sve elemente, a na prvom mestu izbor glumaca koji može da iznese tako nešto“, izjavio je Knežević. Njihova trupa je, dodaje, prethodno iznijela Molijerovog „Tartifa“ i Čehovljeve „Jednočinke“, da bi se opredjelila za ovu komediju karaktera koja na pravi način ismijava pohlepu i tvrdičluk.

22015319_10212683144547160_709623831_o

„Štedljivost nije tvrdičluk koji smeta drugima, ali tvrdičluk ometa i druge u onome što oni žele u svom životu. Zato je biti dobar prema drugome i naći mu se u pomoći stvarno vrlina“, ističe Knežević, koga je publika gledala u ulozi Anselma.

U glavnoj ulozi Harpagona našao se  Branko Nedeljković koji, iako ima 70 godina i odavno je u penziji, s lakoćom i radošću igra, kako kaže, svoju ulogu života.

„Sve se može bez miraza i bez novca, i sve vreme predstave su prevare i laži, od početka do kraja. Samo čekam ko će da mi izađe na scenu i rasprava počinje, ali u moju korist, mada sam prevaren na kraju i to dva puta“, ističe Nedeljković, te dodaje da njegova uloga oslikava i današnje društvo.

„To je svakodnevica koja se svaki dan može videti, i čuti, i uočiti, i doživeti“, kaže Nedeljković.

21952409_10212683177947995_400749855_o

U ulozi Harpagonovog sina, Kleanta, zaigrao je mladi glumac Viktor Vujić koji na scenu iznosi karakter suprotan očevom.

„Nas dvojica smo sušta suprotnost. On je materijalista i sve gleda kroz novac, dok sam ja više naklonjen ljubavi te dolazi do sukoba tih različitih karaktera. Na kraju će ipak za sve nas izaći na dobro, mada ne baš i za Harpagona. Ljubav na kraju pobeđuje, i svuda uvek ljubav pobedi, ne samo u predstavi, već i u stvarnom životu“, ocjenjuje Vujić.

Nakon gostovanja u Višegradu i Foči, ekipa Milanovačkog pozorišta je okončala svoju prvu mini turneju u Republici Srpskoj. „Tvrdica“ je njihov novopostavljeni komad koji će, na radost pozorišne publike, zasigurno bilježiti brojna gostovanja.

Izvor: Pozorište Foča