zagradje-1-650x488

Udruženje građana „Herceg od Svetog Save“ iz Foče pokrenuo je akciju prikupljanja novčane pomoći za završetak građevinskih radova u manastiru Zagrađe, na Šćepan Polju.

Manastir Zagrađe potiče iz sredine 15. vijeka i zadužbina je hercega Stefana Vukčića Kosače koji je podigao crkvu, najverovatnije na temeljima starije.

Manastir je zatvoren u vrijeme Osmanske vladavine, a crkva posvećena svetom Jovanu Krstitelju obnovljena je 1998.godine. Dvije godine nakon obnove crkve, 2000.godine manastir je dobio bratstvo. Od obnove do danas, manastir Zagrađe svakodnevno se gradi i obnavlja se svaki njegov kutak. Radovi u manastiru do sada su finansirani od priloga vjernika, rukodjela manastira te iz sredstava opštine Plužine.

Udruženje građana „Herceg od Svetog Save“ iz Foče odlučilo je da pokrene akciju prikupljanja sredstava za završetak radova. U manastirskom kompleksu  ostalo je da se završi živopis, jedan dio unutrašnjosti konaka, te rasvjeta u porti.

Zagradje-2

Iz Udruženja su pozvali sve Fočake koji su u mogućnosti da pomognu završetak radova u manastiru Zagrađe, kojeg naši sugrađani vrlo često posjećuju, posebno u vrijeme božićnih i vaskršnjih praznika.

Svi zainteresovani novac za završetak radova u manastiru Zagrađe mogu uplatiti na žiro račun broj 5514802218860482, kod Uni kredit banke.

Na brdu iznad manastira nalaze se ostaci Soko Grada hercegove prijestonice, a u Šćepan Polju ispred manastira, nalaze se temelji crkve Šćepanice posvećene svetom arhiđakonu Stefanu zadužbina Sandalja Hranića iz prve polovine 15.vijeka.

Izvor: Radio Foča