goran-karate-3-e1497195981558

U fočanskom Karate klubu “Ljubišnja” trenira pet članova sa teškoćama u razvoju, od kojih jedan osvaja i medalje.
Daunov sindrom Goranu Kovačeviću /33/ nije prepreka da trenira svoj omiljeni sport, a ove godine je prvi put dobio priliku da se takmiči, pa je već osvojio dvije zlatne medalje u katama.

goran-karate-1

Goran karate trenira već 10 godina.
“Zlatne medalje sam osvojio na turnirima na Palama i u Priboju. Volim svog trenera puno i volim svoje društvo, volim da idem na takmičenja i osvajam zlatne medalje”, kaže Goran.

Trener i predsjednik “Ljubišnje” Ljubomir Todović ističe da je Goran redovan na treninzima i da je veoma posvećen karateu.

goran-karate-2-a
“Mislim da je na ova dva takmičenja Goran doživio jedno oduševljenje i vjerovatno je bio najsrećniji takmičar. On je veoma uporan, voli svoje drugove i, s obzirom da je malo stariji od njih, pazi ih kao da su mu braća i sestre”, ističe Todović.

kk ljubisnja

Isto razumijevanje za mlade sa hendikepom pokazuju i u paljanskoj “Romaniji”, pa je dogovorom ova dva kluba na turniru na Palama uvrštena kategorija u kojoj je Goran nastupio.

U “Ljubišnji” su uvjereni da će naići na razumijevanje republičkog saveza i da će uskoro, paralelno sa postojećim, zaživjeti sistem takmičenja za osobe sa teškoćama u razvoju, a to je i obaveza nakon što je karate postao olimpijski sport.

goran-karate-4-600x450

“Možemo to uraditi da na svakom takmičenju odvojimo pola sata ili školski čas na jednom borilištu, a za njih je to velika sreća. Mi smo sa fočanskim Centrom za socijalni rad dogovorili da Karate klub “Ljubišnja” drži treninge svoj ostaloj djeci sa posebnim potrebama, a za početak će to biti dva termina sedmično”, rekao je Todović.

Izvor: Radio Foča